Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

09.09.2022
644

IZLOŽBA HOD KROZ VRIJEME I DOGAĐANJA POMORSKOG MUZEJA CRNE GORE KOTOR OTVORENA DO 8. OKTOBRA

Nakon svečanosti povodom sedamdesete godišnjice rada Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor u Galeriji ove ustanove kulture (palati Grgurina) otvorena je izložba „Hod kroz vrijeme i događanja“. 

Kako je kazao Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja, cjelokupni ovogodišnji program posvećen je predstavljanju samog Muzeja, ali i grada u kojem se nalazi.  

“U godini u kojoj obilježavamo 70 godina od osnivanja Pomorskog muzeja Crne Gore, želja nam je bila da se predstavimo na najbolji način, koji jedino i priliči Muzeju. Izložba povodom 180 godina postojanja Gradske muzike Kotor, predstavljanje Kotorskog portolana, te centralni događaj (svečana akademija) i izložba Hod kroz vrijeme, zatim predstavljanje Monografije Pomorskog muzeja i Godišnjak na kraju godine, to sigurno i potvrđuju. Predstavljaju samo dio onoga što je sve urađeno u proteklih sedam desetljeća u Pomorskom muzeju. 

Želim da iskoristim trenutak da još jednom čestitam našem Slavku na nagradi Merito Navale, da iskažem veliku zahvalnost za sve ono što je uradio za Pomorski muzej, ali i da izrazim zadovoljstvo što sam baš ja bio u prilici da mu uručim ovu vrijednu nagradu. Hvala Slavko” – poručuje Radulović. 

On je pozdravio prijatelje Muzeja iz Italije, članove Narodnog Univeziteta iz Trsta.  

Prema riječima autorke Danijele Nikčević, izložbom “Hod kroz vrijeme i događanja” Pomorski muzej sumira utiske, rekapitulira postignuto u proteklih sedam decenija postojanja i rada. 

“Riječ je o izložbi dokumentarnog karaktera koju čini izbor iz bogate i raznovrsne dokumentacije prikupljane tokom navedenog perioda, koja prikazuje istorijat i hronologiju djelovanja Muzeja kroz dokumentovanje njegovog prepoznatljivog programskog sadržaja i kontinuiteta rada tokom 70 godina” – objašnjava Nikčević. 

Prema njenim riječima, Pomorski muzej Crne Gore Kotor realizovao je 197 izložbi, sa posebnim akcentom na međunarodne izložbe, omaže uglednim kulturnim stvaraocima, naučne skupove, promocije knjiga, od kojih je Pomorski muzej izdao u posljednje dvije decenije 29 stručnih publikacija, ne uključujući “Godišnjak Pomorskog muzeja” koji izdaje od samog osnivanja. 

“Izložbom koja je pred vama obuhvaćene su najvažnije etape u razvoju muzejskih aktivnosti od osnivanja Muzeja pa sve do najnovijeg datuma, koji ukazuju na to da zadatak muzeja nije samo očuvanje muzejskih predmeta, već učestvovanje u raznim aktivnostima vezanih za pomorsku i kulturnu tematiku. 

U pitanju su četiri etape: period od uspostavljanja Muzeja do katastrofalnog zemljotresa 1979. godine, period sanacije Muzeja i njegovo ponovno otvaranje 1984. godine, period poslije zemljotresa do ratnih zbivanja devedesetih godina i period od 2000. godine do današnjih dana” – kaže Nikčević. 

Katalog ispisan na 69 strana koji prati izložbu donosi popis realizovanih izložbi i izdatih publikacija, ilustrovan sa 65 fotografija zahvaljujući zbirci fotografija koje je obradila muzejska savjetnica Jelena Karadžić, foto-dokumentaciji Slavka Dabinovića, fotografa Nenada Mandića i Uprave za zaštitu kulturnih dobara. 

Dizajn su radile Marina Jovanović i Jovana Mračević.

Autori izložbe, pored Nikčević, su: Radojka Abramović, Dijana Đurašković, Ilija Mlinarević i Tomislav Bonić. 

Izložbu je otvorio bibliotekar u penziji Slavko Dabinović, dobitnik nagrade “Merito Navale”. 

“Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru ispunio je svoju misiju tokom 70 godina djelovanja, opravdavši zamisli osnivača da se očuva, prikuplja, prezentuje i interpretira bogato pomorsko i kulturno nasljeđe Boke Kotorske u okviru jadranske i mediteranske baštine. 

Muzej nije velika institutcija, ali je reprezentativna i predstavlja puno toga što bismo trebali znati o pomorskom i kulturnom nasljeđu, s obzirom da je kontinuitetom izlaganja, komuniciranja i događanja izrazito uticala na kulturu ovog drevnog grada i okolnih mjesta” – navodi Dabinović. 

Kako ističe, ambicija muzeja jeste da svojim aktivnostima i izložbama dohvati široku publiku različitih ciljnih grupa. 

“Pomorski muzej Kotor rastao je i razvijao se u srcu Meditarana, u gradu spomenika upisanih na Svjetsku listu kulturne baštine, gradu-kolijevci amdirala, vojskovođa, pomoraca, književnika, pjesnika, slikara, mecena, baštineći raskoš mediteranske prirode i duha. Stoga 70 godina kontinuiranog i plodonosnog djelovanja dovoljno govori o kvalitetu i dosezima u području kulture, kulturne baštine i muzeologije. 

Svečanost sedamdesete godišnjice rada muzeja je prilika da se zahvalimo precima koji su omogućili da imamo tako duboke i čvrste korake i izgrađen evropski identitet. 

Ovom izložbom i pratećim katalogom Muzej je nastojao oživjeti sjećanja vezana za događaje i osobe, ukazujući foto-dokumentacijom na vrijednosti koje su na granici zaborava” – poručuje Dabinović.  

Program je vodila Dolores Bonić Fabian. 

Izložbu “Hod kroz vrijeme” zainteresovani u galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor mogu pogledati do 8. oktobra. 

Tekst: Irena Mačić 

Foto: Radio Kotor

  

Podijeli na: