Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.12.2023
2415

IZLOŽBA DOBROTSKE ČIPKE PUNIM JEDRIMA; MARUŠIĆ: MILA OD NITI STVARA POEZIJU



Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

U galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor sinoć je otvorena izložba dobrotske čipke pod nazivom „Punim jedrima“, autorke Mile Moškov.

Da Dobrotska čipka datira iz XIV vijeka i predstavlja najvrijedniji dio tekstila koji se pojavljuje u istoriji, te da je nedavno proglašena za nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, podsjetila je voditeljka programa Slađana Vučetić.

„Mila Moškov izrađuje Dobrotsku čipku od gimnazijskih dana. Umijeće joj je prenijela majka, a kasnije je proširila znanje odlaskom u Veneciju, posredstvom Zajednice Italijana Crne Gore, gdje je dobila sertifikat za tehniku izrade čipke na iglu, istakla je Vučetić.

Moškov je izlagala na međunarodnim festivalima čipke u Hrvatskoj, Slavoniji, Sloveniji, Italiji i Španiji.

U Crnoj Gori je izlagala na Cetinju, Festivalu kulturnog nasljeđa u Narodnom muzeju Crne Gore, u Tivtu, kolektivno u Kotoru, te u Podgorici na poziv Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Sa radionicama izrade čipke počela je 2011. godine. Do sada je obučila trideset žena iz Kotora, Perasta, Tivta i Budve, kao i deset djevojaka iz Resursnog centra za sluh i govor Dr Peruta Ivanović Kotor“, navela je Vučetić.

Moškov je ostvarila uspješnu saradnju sa Opštinom Kotor u vidu izrade protokolarnih poklona, te sa Turističkom organizacijom (TO) opštine Kotor, kao i medijima.

Autorka izložbe zahvalila je svima koji su došli na izložbu, organizatoru, Opštini Kotor i TO Kotor na podršci, te medijima koji prate njen rad.

„Više govorim iglom nego riječima“, poručila je Moškov.

Otvarajući izložbu, etnološkinja Stana Marušić navela je da se Moškov izradi čipke posvetila na pravi način sa ljubavlju i poštovanjem, nesebično prenoseći ovo zahtjevno i teško umijeće.

„Kao da su minuli vjekovi izabrali baš nju da čuva da se ta divna tanana nit ne prekine i opet vrati pjeni mora. Od niti Mila stvara poeziju. I od riječi. Sam naziv njene zbirke poezije Zalančana tuga, ukazuje na njenu osobenost i prefinjenu misaonost. Isto je i sa nazivima radova: Cvijet i njegov odraz, Zarobljeni cvijet, Usamljeni cvijet, Labud, Geine papučice, Snježni kristal. Mila koja stvara i čuva ljepotu otključala je dveri i uvela nas u njen svijet. Od srca joj hvala na tome“, navela je Marušić.

U muzičkom dijelu programa nastupila je klapa „Maris“. Izložbu je organizovala Javna ustanova (JU) Pomorski muzej Crne Gore Kotor.

Podijeli na: