Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

07.06.2024
245

IZLOŽBA BOSILJKE BAKOČEVIĆ U BUDVI

Samostalna izložba Kotoranke akademske slikarke Bosiljke Bakočević biće otvorena u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” u budvanskom Starom gradu, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve sjutra sa početkom 20 sati.

Bosiljka Bakočević (1985) osnovne i master studije slikarstva završila je na Cetinju u klasi profesora Ratka Odalovića. Njeni radovi nagrađeni su više puta – dobitnica je Nagrade za najboljeg studenta Fakulteta likovnih umjetnosti (2019), Plakete Univerziteta Crne Gore za najboljeg studenta iz oblasti umjetnosti (2021), te Nagrade publike na Bijenalu akvarela u Novom Sadu 2023. godine. Od strane Ministarstva kulture Crne Gore odabrana je da učestvuje u Interreg IPA projekatu „Monet” CBC Italija – Albanija – Crna Gora, tokom kojeg je rezidencijalno boravila u umjetničkoj labaratoriji u arheološkom muzeju Ribeco u Brindisiju (regija Pulja, Italija) 2019. godine.

Izložba u Budvi biće Bosiljkina sedma po redu samostalna prezentacija, dok od brojnih grupnih izložbi naročito ističe da je imala priliku dva puta da izlaže na prestižnom međunarodnom sajmu savremene umjetnosti u Mađarskoj, Art Market Budapest, 2020. i 2022. godine, te prošle godine na V Međunarodnom festival akvarela – CASTRA 2023 u Ajdovščini (Slovenija).

Izložba „Flora” prvo je predstavljanje umjetnice budvanskoj publici koja će pored akvarela moći pogledati i nekoliko Bosiljkinih cvjetnih instalacija. Svoje umjetničko opredjeljenje za akvarel i floralne motive umjetnica objašnjava ovako: “Akvarelsko istraživanje i promišljanje o konstantnoj promjeni svjetlosti, vode i organskih materija dovodi do posmatranja i proučavanja floralnih motiva. Slikajući biljke u svim svojim fazama, počev od svježih do uvelih oblika, možemo naučiti dosta o prolaznosti i efemernosti materije. Otkriva nam se čitav jedan novi svijet boja, valera, formi, struktura. Posmatrajući cvijet i uvećavajući latice iznad prirodnih proporcija, primorava se posmatrač da vidi detalje koji se inače ne bi primjetili. Na taj način se polako gubi figuralna nota i sponatno prelazi u apstraktno, dobijajući novo značenje.

Čistoćom koji odiše akvarelski izraz može se poistovjetiti sa istinom i činjenicom da je jedina konstanta zapravo promjena.”

Iz osvrta istoričarke umjetnosti Ive Vukotić na izložbu „Flora”, koji je štampan u pratećem katalogu, izdvajamo: „Kada bi jedna riječ trebala biti sinonim za opus Bosiljke Bakočević to bi bila prozračnost. Njene floralne forme su lake, romantične, nježne. Ružičasti, ljubičasti i modri tonovi se prelivaju, razlivaju i uljuljkuju u osjećaj optimizma koji donose proljeće i ljeto. Bosiljka nam donosi svježinu, iluziju savršenstva svojom preciznošću i osjećajem za detalje.

Forme su jasne, harmonične i realistične. Svako ko je imao priliku da se nađe na osunčanom primorju prepoznaće šarenoliko bogatstvo flore koje je Bosiljka prenijela na papir. Iako umjetnica ne poseže apstrakciji u smislu koji je poznat istoričarima umjetnosti, njeni radovi se mogu uporediti sa akvarelima Helen Frankentaler, perjanice apstraktnog ekspresionizma. Korišćenje nježne pastelne palete zajedničko je za ove dvije umjetnice koje dijeli pola vijeka i dva kontinenta, ali moć ženstvenosti, nadahnuće proisteklo iz prirode i tehnika koja je rijetko prvi izbor umjetnika ostaju tragovi i putokaz drugim mladim umjetnicima.“

Izložbu Bosiljke Bakočević „Flora” u Ljubišinom Spomen-domu otvoriće Diana Bracanović, vlasnica galerije Artica.

 

(JU Muzeji i galerije Budve)

 

Podijeli na: