Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

03.10.2024
662

IVETIĆ: MUZEJI NISU BRZI PROGRAMI, NEGO MJESTA U KOJA SE DOLAZI (AUDIO)

 

Muzeji u savremenom društvu imaju mnogo složeniju i dinamičniju ulogu nego što je to bio slučaj u prošlosti. Oni više nisu samo čuvari kulturnog nasljeđa i eksponata, već postaju aktvini učesnici u obrazovanju, komunikaciji i povezivanju različitih generacija i zajednica. Kroz izložbe, radionice, izdavaštvo, interaktivne programe, muzeji danas pružaju priliku za učenje i istraživanje, prilagođavajući se potrebama i interesovanjima publike svih uzrasta. Otvaranjem svojih vrata širem krugu posjetilaca, muzeji stvaraju prostor za dijalog, razmjenu ideja i promišljanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Kako navodi Dušica Ivetić, direktorica Opštinske javne ustanove (OJU) “Muzeji” Kotor, pored uloge da čuva i brine o kulturnom nasljeđu, savremeni tokovi nalažu muzejima da umnogome izmijene koncept svog rada.

“To je na neki način i eksperimentalna praksa, jer ne postoji tačan vodič kako se to radi i kako se sprovodi u našem savremenom trenutku. Kotorski Muzeji su preduzeli niz aktivnosti u cilju da pronađu neki dobar način kako da komuniciraju. Ono što je danas sasvim jasno jeste da je muzej neka vrsta medija koji komunicira, koji mora da pronađe jezik jasan i čitljiv različitim generacijama, od djece do naših najstarijih sugrađana i sugrađanki. Pokušavamo da predstavimo ono što je muzej, što je naš rad, te da u isto vrijeme edukujemo, da obavljamo aktivnu društvenu ulogu koju smo dužni, ali i da pronađemo nove načine komunikacije” - objašnjava Ivetić.

Ocjenjuje da su uslijed mnoštva sadržaja koje nameće konzumističko društvo, muzeji izgubili logičan pristup kulturnoj baštini.

“Dolazimo do toga da postoje muzeji bez zbirki, gdje se zbirke masovno izmještaju zarad nekih privremenih izložbi koje su masovne, što dijelom i mediji zahtjevaju stalno nove sadržaje. Mislim da smo mi u kotorskim Muzejima uspjeli da se izborimo, da na prvom mjestu čuvamo ono što su naši glavni eksponati, svakako organizujemo tematske izložbe i pokušavamo da svaki od tih eksponata predstavimo u nekom novom svjetlu i na novi način, ali primarno muzeji su mjesta u koje se dolazi. Nisu izložbene galerije, niti brzi programi koji služe da zadovolje tu neku žeđ savremenog čovjeka za što većim brojem sadržaja, koji opet, s druge strane, dovode do krajnje negativnog efekta da smo zatrpani informacijama, podacima i slikama, što se naročito odražava na našu djecu” - ističe Ivetić.

OJU “Muzeji” posvećeni su edukativnoj ulozi djece.

“To su rezultati koji su spori, ali definitivno u tom nekom malom kružoku u kome djelujemo uspjevamo da napravimo neku promjenu” - poručuje Ivetić.

Razgovor možete poslušati na linku Katareo

 

Tekst: Irena Mačić Đurić

Foto: Radio Kotor/IMĐ

 

 

Podijeli na: