Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

08.07.2020
843

INVAZIJA BOJE - KOLORISTIČKI AKCENTOVANI OBLICI IZ PRIRODE

„Invazija boje“ – naziv je izložbe slika Vladana Ranđelovića, akademskog umjetnika iz Niša, koja je otvorena večeras u Galeriji solidarnosti u Starom gradu, u organizaciji OJU “Muzeji” Kotor.

Prisutnima se ispred organizatora obratio Predrag Janković.

Izložbu je otvorila Radojka Abramović, istoričarka umjetnosti i članica Umjetničkog savjeta OJU „Muzeji“.

“Vrlo često naziv izložbe ili slika na naslovnici kataloga kažu gotovo sve. Izložba Invazija boje bazira se na kolorostički akcentovanim oblicima iz prirode. Slika na naslovnoj strani kataloga, spektar boja koji asocira na mrtvu prirodu, izlazi iz okvira zamišljenog ili realnog rama , težeći da se oslobodi stega i raspline, vodeći našu maštu u nedefinisan, nerealan, ali posebno lijep svijet gdje je suština ljepota, svjetlo i boja. Umjetnik pred praznim platnom ima početnu ideju koja se kasnije, ličnom kreativnošću, trenutnim nadahnućem, usložnjava i poprima nekad neočekivan oblik i izraz” – kaže Abramović.

Kako navodi, slikarski senzibilitet i poruka djela kod svakog umjetnika su prepoznatljivi. Ona ističe da je posmatračima ostavljena sloboda da slikarski rukopis autora tumače i dožive na svoj, subjektivan način.

“Na slikama Vladana Ranđelovića preovladava asocijacija na jedan specifičan pejzaž zaustavljen u vremenu u kome, redukovanjem oblika iz prirode, ljudi, mrtve prirode, prirodnih elemenata tla, kombinovanih sa uvijek prisutnim pejzažem, stvara sebi svojstvenu vizuelizaciju posmatranog. Na njegovim slikama sučeljavaju se osnovni elementi iz prirode, zemlja oličena u klisurama koje se spajaju, ili u obalama rijeke, sa razigranim oblicima svijetlog kolorita koji, pored osnovne statičnosti slike, bude maštu i razigravaju čula oblicima koji nalikuju na cvijetni aranžman” – ocjenjuje Abramović.

Vladan Ranđelović je rođen 1975. godine u Nišu. Maturirao je u niškoj Srednjoj umjetničkoj školi „Đorđe Krstić“. Slikarstvo je diplomirao 1999. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Prištini u klasi prof. Hilmije Ćatovića, a već 2000. godine postao član Udruženja likovnih umjetnika Srbije.

Na prištinskom fakultetu je 2001. godine magistrirao vajarstvo i do 2004. godine bio asistent na predmetu Crtanje 1. Od 2004. do 2018. godine predavao je u Građevinskoj tehničkoj školi „Neimar“ i Tehničkoj školi „12. februar“. U zvanje docenta na Fakultetu umjetnosti u Nišu za predmete Crtanje i Slikanje izabran je 2018. godine.

Imao je preko 50 samostalnih izložbi i 150 kolektivnih u zemlji i inostranstvu (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Austrija, Češka, Kosovo) i učestvovao na preko 50 kolonija od kojih su neke međunarodnog karaktera. Dobitnik je nagrade za slikarstvo „Momčilo Mitić“.

Ovo je njegovo drugo izlaganje u Kotoru, poslije izložbe “Granična linija površine” u Gradskoj galeriji.

Izložbu Vladana Ranđelovića „Invazija boje“ u Galeriji solidarnosti u Starom gradu zainteresovani mogu pogledati u narednih petnaest dana, uz poštovanje mjera NKT-a.

Podijeli na: