Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

07.04.2022
224

IGNJATOVIĆEVA IZLOŽBA KAO OPOMENA DA BEZ DIJALOGA NEMA NI ŽIVOTA

Izložba grafika autora Milana Ignjatovića pod nazivom “Dijalog 2” otvorena je nedavno u Gradskoj galeriji Kotor. Tim povodom, gost gradskih talasa bio je autor koji je podijelio svoje i utiske publike. 

U nastavku prenosimo dio razgovora: 

Kakvi su vaši utisci sa otvaranja izložbe i kakve su reakcije publike? 

Radujem se susretu sa Gradskom galerijom Kotor, uz zahvalnost galeristima na pozivu. Prepoznali su da je izložba grafika “Dijalog 2” značajna i važna kako za mene, tako i za galeriju. Utisci su najljepši i najpozitivniji, a tako sam i očekivao.  

Ja sam kao autor veoma zadovoljan. 

Koliko dugo ste radili na izložbi, koliko je izloženo radova, u kojoj tehnici? Kazali ste da ova postavka predstavlja, u stvari, nastavak izložbe koja je bila postavljena u galeriji na Novom Beogradu?     

Prije dvije godine, pred početak pandemije koronavirusa, ova izložba je bila zakazana u galeriji na Novom Beogradu. To je jedna mlada i savremena galerija. Radovi su mahom bili predstavljeni tamo. Međutim, po mom utisku, ona nije bila dovoljno ekponirana jer je uslijedio lock down. Ostala je nedorečena. U međuvremenu, uradio sam još nekoliko novih radova kao dopunu toj izložbi i ona je sada kompletnija. Sada je u punom sjaju. 

Izloženi su linorezi u boji i crno-bijeli, te suva igla. 

Na otvaranju izložbe ste rekli da je Vaša inspiracija bila dijalog, odnosno nedostatak dijaloga kako kod nas, tako i u svijetu. Koji su to porivi i zbog čega borba pjetlova kao glavni motiv izložbe? 

Možemo razlikovati dva nivoa izložbe. Jedna je tema koja je mene kao umjetnika ili čovjeka okupirala tokom svih ovih godina, prošlih decenija čak. To je upravo tema dijaloga koji se stalno spominje, to je najčešća riječ koja se priča. Počnite od dijaloga u porodici, pa ćete vidjeti kakav je, u Beogradu u gradskom prevozu ima da se naslušate dijaloga i to takvih da vam neće biti baš dobro, ako počnemo od međureligijskih dijaloga, vidjećemo da i tu nešto šrkipi, ako krenemo u političke dijaloge, vidjećemo da je tek tu katastrofa. Razmišljao sam o tome gdje je taj dijalog.  

A dijalog je nešto što je svojstveno čovjeku, bez dijaloga on ne može da postoji i da funkcioniše. Onda sam vidio da dijaloga nema. Ako ga ima, onda je to toliko malo i toliko minimalno da je neosjetno. Meša Selimović kaže da je razgovor između dva čovjeka kao kad kuću proluftiraš. I to je ono što čovjeka čini zadovoljnim i može se smatrati da je njegov život upotpunjen ukoliko ima dobar dijalog i dobar odnos sa svojim prijateljima, okolinom itd.  

Siguran sam i to, da je bilo dobrog, zdravog i poštenog dijaloga, da se ne bi dogodilo ovo što se dešava u Ukrajini i Rusiji. 

Želio bih ovom izložbom još jednom da upozorim na to da treba više razmišljati o nedostatku dijaloga, da se trebamo vaspitavati i učiti normalnom i kulturnom dijalogu između ljudi, porodica, polova… a dijalog se čak i ovdje odvija između umjetničkog djela i posjetioca. Stalno smo u nekom dijalogu. I to je ono što je mene natjeralo da ovu temu uzmem kao inspiraciju. 

Drugi problem je bio kako to implementirati u umjetničko djelo. Sjetio sam se lijepe slike Paje Jovanovića “Borbe pjetlova”. Oni se u prirodi ne bore do kraja i ne bore se sa smrtnim ishodom. U prirodi se slabiji povlači, a jači dominira i tu se prekida borba. 

Jedino zarad čovjeka, koji je manipulator, pjetlovi se bore ili da ih uveseljavaju ili se klade na njih, pa onda od toga oni imaju jako dobre koristi. A te zaraćene strane su, nažalost, u problemu. 

Shvatio sam da je čovjek izvor svih problema i zakulisnih radnji za račun svog interesa. Taj čovjek treba da bude malo drugačiji. 

Treba da pusti prirodi da ona sama uredi jer ona to mnogo bolje radi nego čovjek. 

Kao umjetnik, znam da neću promijeniti svijet, ali moja izložba možda može pojedinca da okrene, da ga malo prodrma i natjera ga da shvati da je naša budućnost dijaloška. 

Izložba grafika “Dijalog 2” u Gradskoj galeriji Kotor otvorena je za posjetioce do 11. aprila. Hoćemo li pozvati zainteresovane da dođu i pogledaju izložbu?  

Volio bih da dođu ljudi koji nisu bili na samom otvaranju i naprave dijalog sa grafikama i ponesu utiske sa sobom. To je ta komunikacija koja je nama umjetnicima važna. Bez obzira da li poznajem posjetioca ili ne, sasvim sam siguran da će bar nešto saznati, i ako se makar malo zamisle nakon izložbe, to će biti moj veliki uspjeh. 

Opširniji razgovor sa autorom izložbe “Dijalog 2” Milanom Ignjatovićem možete poslušati u repriznom izdanju emisije “Katareo” danas od 20 sati i 30 minuta.  

Podijeli na: