Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.04.2024
759

IDEJOM KONTINUITETA ODRŽANA PROMOCIJA VILOM VELEBITA PO LEVANTU

Promocija reizdanja knjige „Vilom Velebita po Levantu“ Predraga V. Kovačevića, održana je sinoć u palati Grgurina u organizaciji JU Pomorski muzej Crne Gore Kotor.

Na svečanoj promociji govorili su: dr Stevan Kordić, predsjednik savjeta JU Pomorski muzej Crne Gore Kotor i profesor na Univerzitetu Crne Gore,  Ilija Mlinarević, kustos pomorsko-tehničke zbirke i Adela Barba, unuka profesora Kovačevića.

Dnevnik putovanja, profesora Kovačevića iz 1935. godine, predstavlja vrijedno svjedočanstvo o pomorskom školstvu, pomorskim vještinama i o samom školskom brodu “Vila Velebita”.

“Od Marka Martinovića, preko samostana u kojima su se izučavale pomorske vještine u Boki Kotorskoj pa sve do zvaničnih pomorskih škola, posao Pomorskog muzeja je da baštini i taj period. Iz toga je proistekla potreba da se sjetimo sjajnog broda koji je obilježio čitavo jedno razdoblje od 1908. do pred kraj Drugog svjetskog rata. Taj brod je bio preteča današnjeg Jadrana na koji smo ponosni, a gdje su naši studenti i đaci učili praksu. Dakle, takav jedan brod je bio Vila Velebita, a putovanje po Levantu, na koje su se uputili đaci 1935. godine zapisao je cijenjeni profesor Kovačević. Nakon 89 godina ovo izdanje je ponovo pred vama, ono je osebujno i veoma karakteristično”, kazao je Mlinarević te istakao da u momentu u kojem živimo, a koje često karakterišu predimenzioniranost i prenaglašenost, Pomorski muzej se, naprotiv, odlučio da u originalu odštampa pomenutu knjigu. Urednici su napravili samo par izmjena i dodato je nekoliko fotografija iz privatne arhive Adele Barbe.

“Vila Velebita je bio školski brod bakarske nautičke škole, izgrađen u brodogradilištu Howaldswerke u Kilu 1908. godine, kao brik škuna, a prema narudžbi zemaljske vlade Austrougarske. Bio je dugačak 36.3 metra, širok 7.9, a visok 3.6 metara. Na dva jarbola imao je 13 jedara, koja su ovaj čelični brod vozila brzinom od 13 čvorova”, kazao je Mlinarević opisujući brod - ploveću učionicu.

Dalje nam otkriva da je nakon Prvog svjetskog rata školski brod “Vila Velebita” zadržao svoju namjenu, te su se njim u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca odlukom Ministarstva prosvjete koristile sve tri pomorske škole u državi: Bakar, Dubrovnik i Kotor. Početak Drugog svjetskog rata za “Vilu Velebita” značio je kraj. Italijanska ratna mornarica odvezla je brod u Italiju, a potom ga je Njemačka vojska potopila krajem 1943. godine.

Adela Barba zahvalila se na pažnji i prisustvu velikog broja zainteresovanih te otkrila samo neke od detalja iz bogate profesionalne i privatne biografije svoga djede.

Saznajemo da je prof. Kovačević rođen 15.aprila 1904. godine u Baošićima. Školovao se u jezuitskoj gimnaziji na njemačkom jeziku, zatim u klasičnoj ruskoj gimnaziji, te maturirao u Pragu 1922. godine. Pravni fakultet upisao je u Beogradu. U toku studija dodijeljena mu je engleska stipendija, te prelazi u Kembridž na studije ekonomskih nauka. Potom odlazi u Edinburg gdje je diplomirao na Univerzitetu 1927. godine. Veći dio Drugog svjetskog rata proveo je u njemačkom logoru Osnabrik. Godine 1945. oslobođen je od Engleza, a kako je dobro poznavao engleski, njemački, francuski i ruski jezik, angažovan je kao tumač Sovjetske službe za repatrijaciju. Po povratku u domovinu radi u Pomorskoj školi u Kotoru kao profesor engleskog jezika. Postaje redovni profesor Više pomorske škole u Kotoru i šef Katedre za strane jezike. Na tom položaju ostaje do penzije 1976. godine. Radio je i kao sudski tumač za strane jezike, autor je brojnih prevoda i stručnih radova iz lingvistike i knjiga koje obrađuju istoriju prošlosti Boke, Grblja i Paštrovića.

“Bio je veoma  jednostavan i skromon čovjek uprkos činjenici da je dolazio iz dobrostojeće familije. Lična životna iskustva, a najviše četvorogodišnji boravak u logoru učinili su da je Predrag do kraja života težio ne materijalnom, već duhovnom bogatstvu. Slavio je život i nesebično dijelio svoje iskustvo i znanje svima koji su bili oko njega, a najviše svojim đacima i studentima”, kazala je Adela Barba.

“Čitajući knjigu profesora Kovačevića, moja prva ideja jeste bila ideja kontinuiteta. On kao profesor Više pomorske škole tada,  i mi kasnije, zapravo radimo jednu te istu stvar - bavimo se obukom mladih pomoraca i to putujući istim putem. Upravo ove godine slavimo 65 godina Pomorskog fakulteta u čiju istoriju je uključena i Viša pomorska škola. Smatram da svi vole biti originalni i prvi, ali mislim da je kvalitet života u gradu kakav je Kotor, da pripadate jednoj tradiciji koja traje i dio ste jedne priče danas a predaćete je mladim kolegama koji dolaze posle vas i koji će da nastave dalje da izučavaju pomorstvo i obučavaju mlade pomorce pomorskim  vještinama”, kazao je prof. Kordić i istakao da je ruta kojom su išli njihovi prethodnici brodom “Vila Velebita” 1935. godine slična ruti kojom su išli studenti i profesori Pomorskog fakulteta 2019. godine.

“Ako biste pitali istoričare da vam sastave rutu koja sadrži više istorijskih sadržaja a koji se odnose na antičku istoriju i istoriju srednjeg vijeka, teško da bi to bila neka koja se razlikuje od ove, od Kotora pa do Carigrada, izuzimajući možda da smo krenuli iz Venecije”, kazao je Kordić a zatim prisutnima dočarao putovanje kroz mjesta, vrijeme, istoriju, kulturu koji  se mogu doživjeti tragom ove pomorske rute.  

Naglašeno je da je projekat podržan od strane Opštine Kotor u sklopu Programa kulturnih manifestacija za 2024. godinu.

Među prisutnima na sinoć održanoj svečanoj promociji bila je i Ljubica, kćerka profesora Predraga V. Kovačevića, koja je u rukama držala originalno autorovo izdanje “ Vilom Velebita po Levantu”.

 

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Radio Kotor /N.J.

 

 

 

Podijeli na: