Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.08.2024
379

GUDAČKI KVARTET UMJETNIKA IZ SANTA BARBARE ODUŠEVIO PUBLIKU KOTORARTA

Sinoć, u ambijentu kakav se rijetko može naći na svijetskim scenama, u intimom zdanju iz 18. vijeka, Samostanskom kompleksu Sv. Nikole u Prčanju, nastupio je gudački kvartet renomiranih umjetnika iz Santa Barbare.

Kvartet su činili violinistkinje Džesika Gvideri i Ina Velji, violista Erik Rajnerson i violončelista Trevor Hendi. Festivalskoj publici podarili su, pored Mocartovog Gudačkog kvarteta u D-duru, K. 575, vrlo “američki program”. Gudački kvartet u F-duru, br. 12, op. 98 Antonjina Dvoržaka, poznatiji kao “Američki” i kompoziciju Strum, Američke kompozitorke Džesi Montgomeri, kvartet je odsvirao u zvaničnom dijelu programa dok su na bis izveli evergreen filmske muzike, hit “Over the rainbow” iz filma “Čarobnjak iz Oza” iz 1939. godine.

Koncertu su prisustvovali mnogi zvaničnici iz Santa Barbare, uključujući g. Džordž Lilija, predsjednika odbora bratskih gradova Kotora i Santa Barbare, kao i g. Stiven Drajkorn, šef odjeljenja za medije, kulturu i obrazovanje Ambasade SAD u Crnoj Gori. 

Kotor i Santa Barbara su bratski gradovi od 2009. godine i ova plodna saradnja se ogleda u razmjeni znanja i iskustva iz oblasti muzike, kulinarstva i sporta. Za dvije sedmice u Kotor stižu mladi vaterpolisti iz Santa Barbare da rade sa našim cjenjenim trenerima. Sinoćnji koncert bio je nešto što se rijetko može čuti. Interpretacije poznatih i vrlo zahtjevnih gudačkih kvarteta u izvođenju vrhunskih umjetnika iz Santa Barbare svakako ostaju u sjećanju svakoga ko je bio prisutan u nestvarno lijepom ambijentu Samostanskog kompleksa Sv. Nikole u Prčanju. - izjavili su iz PR službe Festivala. 

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art i na društvenim mrežama preko stranica festivala @kotorart i preko #kotorart.

Saopštenje KotorArta

Podijeli na: