Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.04.2021
636

GRUBIŠA: PREMIJERA ANE KARENJINE PLANIRANA JE ZA KRAJ MAJA

Trenutno se u Dramskom studiju “Prazan prostor” u Podgorici održavaju probe za predstavu “Ana Karenjina” u koprodukciji sa Kraljevskim pozorištem Zetski dom. Reditelj je Mirko Radonjić. Igraju troje glumaca, a premijera je planirana krajem maja u Zetskom domomu. To je za Radio Kotor kazao glumac Slaviša Grubiša.

Kako navodi, nedavno su u Tuzli održane radionice za mlade. Projekat “Umjetnost razumijevanja” realizovali su Dramski studio “Prazan prostor” (CG) i UG Akustikum - Muzička omladina BiH u sklopu regionalnog programa “Dijalog za budućnost - Unaprjeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije”, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Prema Grubišinim riječima, projekat ima za cilj da ohrabri mlade da govore o važnosti mira i sklada u zajednici, omogući upoznavanje vršnjaka iz različitih kulturnih sredina i nauči ih kako da pošalju važne poruke mira, dijaloga i tolerancije kroz dramske i muzičke forme. 

“Cilj je da se mladi sastaju kako bi prevazišli barijere koje danas postoje u našem društvu, a kojim su obuhvaćene sve zemlje iz okruženja nažalost, a to je da se kroz umjetnost mladi iz raznih sredina, raznih vjera i nacija druže. Svi znamo da se kroz umjetnost najlakše barijere prelaze” – kaže mentor Grubiša ispred Dramskog studija “Prazan prostor”.

Prema njegovim riječima, na radionicama je učestvovalo 14 mladih iz Crne Gore i isto toliko iz Bosne i Hercegovine, zatim po dva mlada lidera i dva mentora uzrasta od 16 do 24 godine.

Mentorka iz Crne Gore, pored Grubiše, bila je Minja Novaković, studentkinja režije Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, a dva mlada lidera su: Pavle Prelević, glumac i Marija Marković, studentica književnosti u Nikšiću.

“Naše dvije organizacije se bave umjetnošću, ali različitim vidovima. Dramski studio Prazan prostor se bavi prevashodno pozorištem, a Akustikom iz Tuzle se bavi muzikom.

Trudili smo se da uklopimo te dvije umjetnosti, što nije ništa neobično, ali nama je to bilo prvo iskustvo, jer smo imali četrnaestoro mladih ljudi koji umiju da sviraju gotovo svaki muzički instrument, Bilo nam je zanimljivo da njihove muzičke uklopimo sa našim dramskim improvizacijama” – objašnjava Grubiša.

Teme su, kaže Grubiša, učesnici sami birali na radionicama. Radi se o temama koje, ističe Grubiša, najviše tište omladinu širom regiona.

“Kroz razgovore sa mladima došli smo do tema koje njih najviše tište i onda smo kroz to uklapali muziku i pozorište zajedno. Ostati ili otići iz svoje države, međunacionalne teme. To su teme koje su uvijek prisutne, o kojima se uvijek priča, ali se u stvari ništ konkretno ne radi po tom pitanju da se mladima sistemski omogući da stvaraju, da rade. Cilj je da se skrene pažnja na mlade koji odlaze, a u stvari oni ne žele da idu, samo žele dobru priliku u zemlji u kojoj žive” – ističe Grubiša.

Na radionicama su došli do raznih zaključaka, između ostalog da je za kulturu potrebna podrška institucija.

“Došli smo do zaključka da ni mladi dovoljno ne dižu glas za razne stvari koje ih tište. Svi smo nezadovoljni pojedinačno, ali nikako da nešto javno kažemo, da pokrenemo inicijative kako bi se glas mladih čuo. Svi pojedinačno treba da uradimo više i baš tamo gdje treba da se potrudimo kako bi se neke stvari počele mijenjati u našoj zemlji” – poručuje Grubiša.

Dramski studio “Prazan prostor” trenutno funkcioniše samo u Podgorici zbog pandemije koronavirusa.

“Mladima je potrebno da imaju neke vannastavne aktivnosti, djeca su željna društva. Svedene su im vannastavne aktivnosti na minimum. Mi svakako moramo poštovari mjere. Čekamo nove mjere i nova vremena kako bi mogli da radimo. Nadamo se da ćemo u septembru, s početkom nove školske godine i mi početi normalno da radimo i u Kotoru i u Nikšiću i da se ponovo družimo sa djecom” – navodi Grubiša.

 

 

Podijeli na: