Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.09.2020
1034

GRINER BALDIĆ: PRIORITET JE OČUVATI MEDITERANSKI ZVUK NA OVIM PROSTORIMA

Festival zabavne muzike “Glas Boke”, koji je održan 13. septembra ispred kafane “Dojmi”, u organizaciji Sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor i u saradnji sa Hrvatskom kulturnom udrugom “Stađuni od kulture”, pokazao je izuzetan kvalitet. To je za  emisiju “Multikultura” kazala predsjednica udruge, profesorica klapskog pjevanja, Nada Griner Baldić.

“Utisci sa festivala su pozitivni. Pokazana je spremnost da se očuva mediteranski zvuk na ovim prostorima, što me jako veseli. Pripreme za festival su se održavale dva mjeseca, u veoma teškim okolnostima koje prati aktuelna situacija sa korona virusom, uz povremene prekide i strogo poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela. Najvažnije u svemu je da se održi kontinuitet u održavanju festivala”, rekla je Griner Baldić.

Ove godine takmičari su, osim mediteranskih pjesama, izvodili i pop numere. “Moramo ići u korak sa vremenom. Prije početka priprema za festival pitala sam učesnike što bi voljeli da pjevaju. Izrazili su želju da se oprobaju i u pop muzici i mislim da je to u redu. Ako želimo da se festival nastavi, moramo u tom smislu biti fleksibilni”, pojasnila je Griner Baldić, uz konstataciju da je naša mlada sugrađanka   Jovana Živković zasluženo osvojila prvo mjesto. “Imala je veoma zahtjevu pjesmu. Glas i tehnika izvođenja su važni, ali je presudno kako će neko tu pjesmu iznijeti u emotivnom smislu i da li će na pravi način prenijeti emociju, a ipak ostati autentičan. Tokom priprema smo pjesmi Tereze Kesovije dali malo onog sicilijanskog ukrasa, tako da je na kraju sve zvučalo savršeno. Jovana je djevojka koja zna da sluša, spremna je da čuje savjete iskusnijih i želi da se usavršava”, ističe Griner Baldić.

Danka Dragović osvojila je drugo mjesto, a treće Doris Deković. “Radi se o djevojkama koje su izuzetno talentovane i vrlo posvećene pjevanju. Vjerujem da će se za njihove uspjehe tek čuti”, napominje Griner Baldić.

Kolege iz susjedne Hrvatske, naglašava, pomogle su joj kada je u pitanju ideja o organizovanom radu sa djecom koja su zainteresovana za klapsku pjesmu. Dječja klapa “Marineri” je do sada imala više zapaženih nastupa i dobijenih priznanja, a ove godine osnovana je i nova klapa “Bonaca” u kojoj pjevaju djevojčice i djevojke uzrasta od 13 do 18 godina. Premijerno predstavljanje je, navodi Griner Baldić, izostalo zbog poznate situacije sa panedmijom Kovid19 ali se nada da će ih publika uskoro čuti.

U saradnji sa Međunarodnim festivalom klapa u Perastu Griner Baldić je radila na pilot projektu promovisanja dječje klapske pjesme. “Muzičkih časova, poput onog na temu Popularizacija klapskog pjevanja u osnovnim školama Boke Kotorske-njegovanje kulturnog nasljeđa održanog prošle godine, biće i u narednom periodu, ukoliko se situacija sa korona virusom stabilizuje”, zaključila je Griner Baldić.

Podijeli na: