Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.11.2021
1098

GRADSKI HOR NASTUPIO SINOĆ U PUNOJ SALI CRKVE SVETOG DUHA

Koncert Gradskog hora, povodom Dana opštine Kotor, održan je sinoć u organizaciji JU Kulturni centar “Nikola Đurković” u koncertnoj dvorani ŠOSMO “Vida Matjan”- Crkvi Svetog Duha.

Na repertoaru obnovljenog hora, koji djeluje u okviru Kulturnog centra „Nikola Đurković“, nalaze se popularne kompozicije domaćih i stranih autora, izvorne melodije iz Boke, kao i višeglasne kompozicije klasične muzike.

Članove hora, kojeg vode profesorice Dušica Ćetković i Ljiljana Dončić, povezuje ljubav prema muzici i druženju.

Ispred kotorskog Kulturnog centra prisutnima se obratila Aleksandra Tomović.

“Večerašnji koncert koji se održava u okviru programa obilježavanja Dana opštine svjedoči o bogatoj kulturnoj tradiciji ovoga grada koja je svakako neraskidiva s publikom. U ovim svečanim danima imamo priliku uživati u nastupu Gradskog hora koji svojim djelovanjem obogaćuje kulturnu scenu našeg grada”, kazala je Tomović.

Kako je navela, članovi hora vrijedno izvode probe tokom cijele godine i kada nas s vremena na vrijeme obraduju nastupom, zadovoljstvo je obostrano.

“O tome upravo govori i večerašnja, prepuna sala Crkve Svetog Duha. Zahvaljujem upravi škole Vida Matjan koja nam je ustupila ovaj divan prostor kako bi ugođaj bio potpun”,  rekla Tomović.

Program je vodila Slađana Vučetić, članica Gradskog hora.

“Igre riječi i nota samo su sredstva pomoću kojih putujemo kroz svijet neiscrpnih melodija, sa nadom da makar na kratko dopremo do nečijeg srca. Spajaju nas ljubav i volja i zato vjerujemo da ćemo opstati kroz vrijeme”, istakla je Vučetić.

Podsjetila je da je Gradski hor Kulturnog centra “Nikola Đurković” nastao 2018. godine, na inicijativu uprave ove institucije, sa idejom da se obnovi tradicija horskog pjevanja koja je  kao organizovani oblik muzičkog života grada Kotora postojala još od 19. vijeka.

“Sa svojih 25 članova obnovljeni Gradski hor je tokom prethodne dvije godine aktivno učestvovao u kulturnim zbivanjima Kotora. U decembru 2019. hor je održao prvi cjelovečernji koncert, a godinu dana ranije osvojio je i svoju prvu nagradu na festivalu Adriatica Nova”, zaključila je Vučetić.

 

Podijeli na: