Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

17.12.2023
1024

GRADSKA MUZIKA KOTOR 23. DECEMBRA NA GRADSKOJ RIVI, BUKILICA: RAD U ORKESTRU POMAŽE MUZIČKOM RAZVOJU

Koncertom Gradske muzike Kotor, u subotu, 23. decembra svečano će na gradskoj rivi početi manifestacija “Od Božića do Božića” u okviru Kotorskih zimskih fešti. Početak je u 12 sati.
Član orkestra Petar Bukilica podsjeća da su se novogodišnji koncerti Gradske muzike godinama održavali u Kulturnom centru “Nikola Đurković”.
“Ove godine imamo mali peh da ne možemo koristiti salu Kulturnog centra, s obzirom da se renovira krov.
Prekinuće se jedna lijepa tradicija novogodišnjih koncerata. Ali da se ne bi u potpunosti ugasila, mi ćemo improvizovati jedan koncert ispred kafane Dojmi 23. decembra. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti jer je to preduslov da bi se koncert uopšte održao” – navodi Bukilica.

Napominje da je Gradska muzika Kotor nedavno nastupala u Splitu na promociji turističke ponude Kotora i Crne Gore.

Osim Gradske muzike, Bukilica je član i Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” 1839 Kotor, zatim sastava “The grupa”, a sa kolegama muzičarima ima brojne druge projekte i saradnje, među kojima su “Škuribanda”, klapa “Incanto”, muzičarke iz Kotora Đurđa Petrović Poljak i Jovana Mršulja.

Kako nam je kazao, mnoge  njegove pjesme čekaju da budu snimljene. Stilski su slične, žanrovski pop rock numere.

“Više će biti pjevljivih refrena za širi auditorijum, koji će moći lakše da se sluša” – kaže Bukilica.

Uskoro bi, navodi, trebao da izađe kompletan album The grupe.

“The grupa je izbacila još jedan singl sa video spotom Balkan je bure baruta. Mislim da se i ta pjesma lijepo primila od kad se zavrtjela i da ćemo  sa tim albumom napraviti značajan uspjeh” – ocjenjuje Bukilica.

Album bi trebao da bude izdat u produkciji PGP RTS.

“To je jedna ozbiljna kuća koja je preuzela obavezu da se izda naš materijal. Mislim da će to svakako doprinjeti razvoju same muzike u Boki” – navodi Bukilica.

Rad i saradnja sa kolegama muzičarima, kaže, pomaže mu u razvoju i stvaranju.

“Interakcija sa kolegama, rad u orkestrima samo može da poboljša muzički razvoj, sluh, ritam i sve ono što je potrebno za formiranje jednog muzičara. Meni je to zaista koristilo, a ujedno mi je bila i velika čast da budem član orkestara koji gaje toliko dugu i bogatu tradiciju u našem gradu. Mislim da sam, koliko sam mogao, doprinjeo radu tih institucija” – ocjenjuje Bukilica.

Tekst: Irena Mačić Đurić
Foto: arhiva Radio Kotora

Podijeli na: