Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

11.11.2023
1448

GOJKOVIĆ: U KINU BOKA BOGAT PROGRAM DO KRAJA GODINE, 20. NOVEMBRA FILM NEDOSANJANI SAN ŽIVKA NIKOLIĆA U REŽIJI SEHADA ŠAHMANOVIĆA (AUDIO)


U kinu „Boka“ ljubitelje sedme umjetnosti do kraja godine očekuje bogat filmski program. Među njima su, horori, porodične komedije, akcije, avanture, fantazije, drame, moderne priče o superherojima, epski akcioni spektakli, kao i filmovi za najmlađe.
Kako je za Radio Kotor kazao rukovoditelj kotorskog kina Perica Gojković, 20. novembra biće prikazan film “Nedosanjani san” Živka Nikolića u režiji Sehada Šahmanovića. 

“To je posljednji nedovršeni film Živka Nikolića. Ideja reditelja bila je da se na dan rođenja Nikolića, 20. novembra,  u svim crnogorskim gradovima prikaže ovaj film. To nam je velika čast” – ističe Gojković.

Kulturni centar “Nikola Đurković” u okviru kojeg posluje jedinica kino “Boka” ima dvije sale. Gojković podsjeća da se u Velikoj sali centra prikazuju pozorišne predstave, ali i druge aktivnosti. Kino ima filmsku salu u kojoj daje  cjelogodišnji redovni filmski repertoar.

Filmovi sa repertoara kina “Boka” mogu se vidjeti na listama svih Cineplexa na području bivše Jugoslavije.

“Imamo mogućnost da prikažemo skoro sve filmove koje daju Cinepleksi sa više sala” – ističe Gojković.

Osim toga, podsjetimo, u kotorskom kinu moguće je pogledati filmove odmah nakon premijere u zemljama u kojima nastaju.
“Sve ono što je svjetski hit, što se igra u Njujorku, Parizu, Londonu, što je bilo juče, to možemo pogledati odmah sjutradan i u Kotoru. To se može i vidjeti po fimovima na repertoaru” – navodi Gojković.

Pored toga što uživamo u umjetnosti, ona nečemu treba i da nas nauči, ili pokrene, da nam prenese neku poruku, da nas zamisli. Ljubitelji sedme umjetnosti nakon odgledanog filma imaju saznanje više o životu, sebi, drugima, raznim društvenim temmama. Film je tu i da nas nasmije.

“Film je uvijek bio mjesto mira i bezbrižnosti u bioskopskom mraku. Kućni bioskop nikad neće moći da zamjeni doživljaj bioskopskog mraka. Kažu da je zavisnost od filma najbolja i najveća od svih zavisnosti. To je posebna terapija sa slikama koje u tom mraku posmatramo. Sve priče da će bioskop jednog dana nestati demantovane su neprestanom potrebom za bioskopom. Prije mnogo godina kada su se pojavili video rekorderi i VHS trake, filmovi su se iznajmljivali u video klubovima i  nastala je pometnja. U tom trenutku se smatralo da se zaboravilo na bioskop. Međutim, nije tako. Interesovanje za novu tehnologiju koja je omogućavala gledanje filmova kod kuće nije uopšte ugrozilo vezu između gledalaca i bioskopa” – napominje Gojković.

Ističe da je zadovoljan posjećenošću kina “Boka”.

“Smatram da je vremenski period na našoj strani, te da je bilo potrebno dvrijeme da povratimo publiku od kada smo počeli sa prikazibanjem filmova putem nove tehnologije. Tako da je zaista prisutan ptrend rasta. Prisutan je trend rasta posjete našoj sali i projekcijama” – objašnjava Gojković.

Napominje da repertoar u kinu “Boka” ljubitelji filma mogu pogledati na sajtu Kulturnog centra, viber zajednici i portalu Radio Kotora.

Razgovor sa Pericom Gojkovićem možete poslušati na linku emisije "Katareo".


Tekst: Irena Mačić Đurić
Foto: arhiva Radio Kotora

Podijeli na: