Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

15.12.2020
817

GOJKOVIĆ: DIGITALIZACIJA KINA BOKA DO KRAJA FEBRUARA

Kino “Boka” koje posluje u okviru JU Kulturni centar “Nikola Đurković” tokom prvog talasa pandemije koronavirusa bilo je zatvoreno za građane i građanke Kotora zbog mjera koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti. Pauza je, kako su ranije kazali, iskorištena za poboljšanje infrastrukture, sređivanje prostorija i stvaranje ugodnijeg ambijenta kako za zaposlene, tako i za posjetioce i posjetiteljke.

Aktivnosti u tom periodu sprovodile su se preko sajta, instagram i facebook stranice Kulturnog centra.

O sanaciji krovne konstrukcije u kotorskom kinu, digitalizaciji bioskopa, repertoaru, planovima razgovarali smo sa Pericom Gojkovićem, upravnikom kina “Boka”.

“Sanirali smo kompletnu krovnu konstrukciju kako bi uspjeli da sačuvamo mobilijar koji se nalazi unutar bioskopa. U samoj sali nije bilo popravki pa bi dobro bilo kada bi se u narednom periodu izdvojila sredstva i za te svrhe” – kaže Gojković.

On ističe da će kotorski kino, posredstvom Ugovora o sufinansiranju projekata digitalizacije kina “Boka” uskoro dobiti novi projektor i objašnjava šta će to, zapravo, značiti za građanke i građane Kotora.

“Kotor je grad sa dugom tradicijom bioskopa. Neki gradovi u okruženju i na sjeveru Crne Gore već su dobili nove projektore za prikazivanje filmova. Potpisan je sporazum sa Filmskim fondom. Obezbijeđena su sredstva, a tenderska procedura je u toku. Sve one filmove koje su kotorska djeca i odrasli išli da gledaju u tivatski, budvanski ili podgorički bioskop, nakon procesa digitalizacije moći će da gledaju i u kotorskom kinu. Nadamo se da će do kraja februara oprema biti montirana i spremna za rad” – navodi Gojković.

On objašnjava da oprema koju trenutno posjeduje kino “Boka” nije adekvatna za prikazivanje filmova novije produkcije.

“Oprema koju posjedujemo nije adekvatna vremenu u kome živimo. Dobićemo novu digitalnu tehnologiju, novi vid slike i zvuka i sve ono što se prikazuje u svijetu biće prikazano i u našem bioskopu. U tom slučaju se nadam da će i posjeta kinu biti mnogo bolja, te da će biti i više projekcija. Sada nemamo prava za prikazivanje novijih filmova s obzirom da nemamo odgovarajuću opremu. Prikazujemo starije filmove ili u saradnji sa Filmskim fondom i Crnogorskom kinotekom realizujemo projekcije” - objašnjava Gojković.

Do kraja godine, kako navodi Gojković, posjetioci će imati priliku da pogledaju uglavnom reprizne filmove i to u 16 sati uz poštovanje mjera koje propisuje Ministarstvo zdravlja: nošenje zaštitne maske, dezinfekciju ruku i poštovanje fizičke distance.

“Svake godine za najmlađu publiku održavamo Novogodišnji filmski maraton” – podsjeća Gojković.

Prema njegovim riječima, kino “Boka” je kapaciteta 100 mjesta u parteru i 60 na balkonu. U njemu je trenutno zaposleno 5 osoba.

U sali kina “Boka” u Starom gradu danas i sjutra biće prikazan animirani film “Pipi duga čarapa”. U četvrtak, petak i subotu, 17., 18. i 19. decembra prikazivaće se sinhronizovani animirani film “Perolaki heroj Valiant”, a u ponedjeljak, utorak i srijedu (21., 22. i 23. decembra) film “Crvenkapa”. Sve projekcije počinju u 16 sati, a cijena ulaznice je 2 eura.

Opširnije na ovu temu upravnik kina “Boka” Perica Gojković govori za emisiju “Katareo” danas od 17 sati i 15 minuta.

 

 

Podijeli na: