Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

25.10.2024
1107

GIMNAZIJA KOTOR TRADICIONALNO NA BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA

Učenici Gimnazije Kotor (14 učenika Specijalističkog odjeljenja filološke gimnazije, šest učenika trećeg razreda smjera Opšta gimnazija, šest učenika smjera Ekonomski tehničar) i četiri profesora u posjeti su 67. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. 

“U atmosferi u kojoj je "reč slobodna", a u kojoj knjige žive jedan poseban život,  tražili su svoje omiljene knjige, upoznali se sa aktuelnim dešavanjima iz svijeta književnosti i  obogatili svoje kućne biblioteke novim knjigama”, kaže za Radio Kotor prof. srpskog jezika i književnosti Ljiljana Čolan. 

Među naslovima izdvojila je posthumno izdat roman  Gorana Petrovića "Palata", "Mediteranke" francuskog pisca  Emanuela Rubena, najnoviji roman Behamina Labatata "Manijak", zatim stručnu literaturu o Andriću, Crnjanskom... 

“Učenici i profesori su kupovali i potrebnu stručnu literaturu. Poneko bi zastao ispred sala "Iva Andrića", "Vaska Pope", "Borislava Pekića", "Jovana Jovanovića Zmaja" u kojima su se održavale promocije  i slušao poznavaoce pisane riječi kako govore iz stručne perspektive, ali i kao oduševljeni čitaoci o novim i starim knjigama, književnim opusima, monografijama, studijama”, kazala je Čolan. 

Povratak iz Beograda je planiran za nedjelju. 

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji traje do 27. oktobra, jedna je od najstarijih i najvažnijih književnih manifestacija u regionu. Njegov osnovni cilj je pružanje mogućnosti izdavačima, autorima, knjižarima, bibliotekarima, distributerima knjiga, kompanijama za multimediju i drugim akterima, da uspostave kontakte, razmijene iskustva, sklope poslovne dogovore i ostvare druge vidove poslovne i kulturne saradnje. Svi izdavači iz Srbije i najugledniji izdavači iz regiona na Sajmu predstavljaju svoju godišnju izdavačku produkciju.

 Predrag Nikolić

Podijeli na: