Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

07.06.2021
194

FILMSKO VEČE POSVEĆENO BOŽIDARU-BOTI NIKOLIĆU SJUTRA U ZETSKOM DOMU

Filmsko veče posvećeno nedavno preminulom direktoru fotografije i reditelju Božidaru – Boti Nikoliću, biće upriličeno sjutra veče u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”.

Tokom programa koji organizuju Kraljevsko pozorište “Zetski dom” i Crnogorska kinoteka, publika će biti u prilici da isprati projekcije dva filma na kojima je Nikolić bio direktor fotografije: “Beštije” (1976, režija: Živko Nikolić) i “Pad Italije” (1981, režija: Lordan Zafranović).

Rođen 1942. godine u Nikšiću, Božidar – Bota Nikolić bio je jedan od prepoznatljivih protagonista jugoslovenske kinematografije. Tokom karijere koja je trajala gotovo pola vijeka, kao direktor fotografije bio je angažovan na više od 100 filmskih i televizijskih projekata, a režirao je šest dugometražnih filmova. Sarađivao je sa najznačajnijim rediteljskim imenima poput Slobodana Šijana, Živka Nikolića, Lordana Zafranovića, Vatroslava Mimice, Miše Radivojevića, i to na nekim od njihovih najpoznatijih projekata.

Kao uspješnog reditelja Nikolića ćemo pamtiti i po filmovima “Tri karte za Holivud” (1993) i “Balkanski špijun” (1984), na kojem je radio zajedno sa Dušanom Kovačevićem. Za navedeno ostvarenje Nikolić i Kovačević podijelili su Veliku Zlatnu arenu za režiju u Puli. S druge strane, Božidar - Bota Nikolić dobio je i dvije Zlatne arene za kameru, i to za filmove “Beštije” i “Život je lep”. Dobitnik je značajnih priznanja za ukupan snimateljski rad, poput nagrade na međunarodnom festivalu “Braća Manaki” u Bitolju.

Ostaće upamćen i po tome što je u njegovom filmu “Tamna strana sunca” debitovao Bred Pit, danas poznata svjetska filmska zvijezda.

Preminuo je 13. maja ove godine u Beogradu.

Filmsko veče posvećeno Božidaru – Boti Nikoliću počeće u 19 časova, a ulaz će biti slobodan.

 

Saopštenje - Kraljevsko pozorište “Zetski dom”

Foto: Crnogorska kinoteka

Podijeli na: