Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

16.04.2022
831

FILM DUGA PREDSTAVLJEN KOTORSKOJ PUBLICI

 

Filma DUGA crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića prikazan je sinoć kotorskom Kinu „Boka“.

Gradski hor Kulturnog centra Kotor otvorio je ovo filmsko veče pjesmom “Parole”, a zatim je prisutne pozdravio direktor Kulturnog centra “Nikola Đurković” Vladimir Bujišić.

,,Ovo filmsko veče otvaramo pjesmom “Parole”, jer se film odnosi na segment odrastanja italijanskog umjetnika Gaetana Grila,  u kojem je on shvata da je njegovo životno opredjeljenje umjetnost i slikarstvo.

Riječ je o jednom od najnagrađivanijh crnogorskih filmova. Za 18 mjeseci prikazivanja osvojio je 35 međunarodnih nagrada, sa ukupno 60 nastupa na raznim međunarodnim festivalima, na svih pet kontinenata.

Nadam se da će ovaj fim biti veliki podsticaj našem mladom glumcu Nikši kojem je ovo prvi nastup i koji će mu otvoriti zasigurno put za dalju filmsku karijeru”- kazao je Bujišić.

Predsjednik zajednice Italijana Crne gore Aleksandar Dender govorio je o povezanosti Kotora, Crne Gore i Italije.

,, Izuzetno duboke i jake veze kroz vijekove povezuju Italiju, Boku kotorsku i Crnu Goru. Venecija je ovdje ostavila izrazito dubok trag, a još u devetom vijeku kotorski pomorci su na obali Pulje osnovali naselje koje su kasnije nazvali Novi Kataro i tamo prenijeli kult poštovanja Svetog Tripuna.

U 11. vijeku italijanska princeza kćerka vojvode Barija, došla je u Duklju i postala supruga Konstantina Bodina i kraljica Duklje, a 800 godina nakon toga princeza Jelena kćerka kralja Nikole prešla je Jadran i postala kraljica Italije. Mislim da van Italije ne postoji područje koje je toliko bogato italijanskom kulturnom baštinom kao je Boka kotorska”- ističe Dender.

Nakon projekcije filma sa rediteljem Aleksandarom Vujovićem i glavnim glumcem Nikšom Radojičićem razgovor je vodila rukovoditeljka programskog sektora u Kulturnom centru dr Marija Sarap. 

Podsjetimo, film Duga (Rainbow) čiju režiju, montažu i izvršnu produkciju potpisuje Aleksandar Vujović, realizovan je u okviru međunarodnog projekta "CIRCE", finansiran iz evropskih fondova u produkciji Apulia Film Commission, u izvršnoj produkciji Boka F i uz podršku Filmskog centra Crne Gore. Film je nastao po motivima istinite priče iz knjige "Dipingo dunque esisto!" prestižnog italijanskog umjetnika Gaetana Grila.

Scenario je po ideji i sinopsisu Aleksandra Vujovića napisala Jelena Lela Milošević, direktor fotografije je Vladimir Vučinić, izvršni producenti su Aleksandar Vujović i Anja Sekulić, scenograf Stanislav Nikičević, originalna muzička kompozicija Slobodanka Bobana Dabović Đurić, dizajn zvuka, snimanje, obrada i mix Aleksandar Brajovć, music editor Mihailo Miha Radonjić, color grading i mastering Living Pictures - Beograd, kolorista Filip Orlandić, specijalni efekti - 2D animacije Andrea Carpentieri, supervizor postprodukcije Stefan Orlandić, šminka i frizura Milka Stojanović, a kostimografkinja je Jelena Roganović Đurić.

 

Tekst: Tamara Vuković

Podijeli na: