Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

18.04.2022
1123

FESTIVAL VJETRA

Saopštenje Organizacionog odbora Festivala vjetra:

U okviru Festivala vjetra, ispred Ljetnjikovca Buća sinoć je organizovan Boka Surf Event- izložba fotografija i opreme na temu adrenalinskog jedrenja, wind surfinga i kite surfinga. Domaćin večeri bio je istoimeni tivatski klub, koji iz godine u godinu privlači sve veći broj članova.

Iako Boka Kotorska prirodom svoje obale nije idealna surferska destinacija, igra vjetrova u fjordu više je nego izazovna za ljubitelje adrenalinskog jedrenja. Oni se za južine okupljaju i „polijeću“ sa plaže Belani, dok im je u uslovima bure mjesto okupljanja Ponta Seljanova, istakao je na otvorenju sinoćnje izložbe predsjednik Boka Surf-a, Toni Belan.

,,Dobrodošli na prvu našu izložbu. Srećan Uskrs. Nisam baš za govor držati više sam za na more. Na slikama možete vidjeti otprilike kako se mi osjećamo. To su samo neki trenuci kako bi vam približili kako to izgleda. Prije par godina bio sam sam na kajtu, ali malo po malo rastemo, sad nas ima desetak. Od Boke smo napravili i sufersku destinaciju“, rekao je Toni Belan.

,,Mi smo kao Boka surf počeli da se družimo upravo zbog Tonija Belana. Radi se o tome da fizika jednostavno dovodi do dostignuća koja se manifestuju u jedriličarskoj opremi koja postaje sve više sofisticirana, tako da sada imamo nešto što više nisu jedra nego krila. U kajtingu i wind surfu otišlo se do nekih razmjera koje omugućavaju jedan fenomenalan način kretanja. Jedrenje je specifičan sport, gdje nema zagađenja bukom i gorivom, nema nekih viškova, nego je čovjek u jedno sa elementima dok jedri. Mi kao bića smo na dnu vazdušne atmosfere i iskorištavamo kretanje te atmosfere za naše kretanje. Što se wind surfa tiče - to je čist užitak, nema tu nikakvih benefita za čovječanstvo, nego je to jedan način hedonizma, ali mislim da je koristan jer ni na jedan način ne ugrožavamo druge. Volio bih javno da se zahvalim Iliji Belanu, što je dok sam ja bio dijete trčao i pregorijevao svoj motor na automobilu da bi uhvatio jako jugo ili prejaku buru i zbog njega sam i ja u ovom svijetu. Hvala“, rekao je član Boka Surf-a, dr Frano Tripović.

Ljubav prema letenju, kako je jedrenje pod ekstremnim uslovima nazvao jedan od pionira wind surfa u Tivtu i Boki, Ilija Belan, na mlađe generacije prenio je Miho Belan. Sa nećacima Ilijom i Nikšom davno je pokrenuo klub TriBelan, a mlađe generacije u Tivat posljednjih godina donose još neke vidove upravljanja vjetrom, poput popularnog kite-surfinga.

,,Kako je Frano rekao da se mora javno zahvaliti kako je gledao mene dok sam jedrio - ja se moram zahvaliti mom dondu Mihu, zato što me je on uveo u svijet jedrenja na dasci davne '80 godine. Na nekim slikama možete vidjeti te početke, ali još uvijek se ne dam i puno mi je srce što ima mladih. Sve ovo ne pravimo da bi promovisali sebe i da bi se hvalili kako mi letimo, već da bi našu djecu podstakli da i oni počnu da jedre i da kajtuju. To je siguran sport i tu nam je ispred nosa. Djecu pošaljite kod nas, daćemo im savjete. Ja imam dasku za početnike koju džabe dajem Tivćanima, samo da ih odvojimo od kompjutera, igrica i instagrama. Stvarno je poseban osjećaj kada uhvatis neku silu koja te vuče. Svi smo se zarazili tim adrenalinom. Prije nego što sam se oženio ja sam rekao supruzi nemoj me nikad pitati i zaustavljati kad je jugo i bura, jer me ne može niko spriječiti da idem. Imamo mladih i djevojaka, nismo samo Tivćani, ima i Kotorana i Novljana“, rekao je Ilija Belan.

Publika je sinoć bila u prilici da uživa u izložbi 60 fotografija, kojima su zabilježeni neki od najaktraktivnijih trenutaka užitka borbe sa morem i vjetrom. Postavku fotografija velikih formata upotpunila je izložba surf opreme, ali i nastup kolekcionara afričke muzike, Svemira Lazarevića iz Herceg Novog. Brojnoj publici bura nije smetala da plato između Muzeja i galerije Tivat i Ljetnje pozornice pretvori u podijum, na kojem se plesalo do dugo u noć.

Bura je uporna i danas, kada Festival vjetra donosi nove programe. U Zbirci pomorskog nasljeđa u 18 sati počinje edukativni program. Tema prvog predavanja je „Međe i fortece- markeri bokeljskog pejzaža,“ a u goste nam stižu eminetni predavači- Radojica Rašo Pavićević, autor kapitalnog djela „WERK“ o austougarskom fortifikacijskom nasljeđu u Crnoj Gori, i arheolog Željko Starčević, vrsni poznavalac suhozidnog nasljeđa našeg kraja.

Nakon predavanja, na istoj lokaciji, slijedi koncert saksofon kvarteta Muzičke škole Tivat- Quattro Stagioni, koji počinje u 19.30 sati.

Festivalske zastave se od 20.30 sati sele u Ljetnjikovac Buća na izložbu Okom Tivćana- Tivat od vjetra. Svoj tradicionalni foto konkurs JU Muzej i galerija Tivat ove je godine raspisao u saradnji sa organizatorom Festivala vjetra, JK Delfin. Izložba je otvorena 8.aprila, a do 15.aprila publika je imala mogućnost da putem online glasanja odabere 12 fotografija koje će se naći u zajedničkom kalendaru za 2023.godinu, koje će biti predstavljene večeras projekcijom u Atrijumu Buća. Uslijediće projekcija filma o jedriličarskim klubovima u Boki „U po' bande“ hercegnovljanke Jane Radan, a od 21 sat publika će biti u prilici da uživa u nastupu tivatske Klape Jadran.

Podijeli na: