Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.08.2020
1081

FESTIVAL KOTORART POKAZAO DA JE UMJETNOST VAŽNA ZA OPSTANAK DRUŠTVA

Svečanim koncertom pod nazivom “Betoven, vječna inspiracija” ispred katedrale Svetog Tripuna sinoć je zavšen 19. Međunarodni festival KotorArt - Don Brankovi dani muzike.

Na koncertu je nastupio Crnogorski orkestar mladih, pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija, muzičkog urednika Dubrovačkih ljetnjih igara i profesora Muzičke akademije u Zagrebu. Koncertom je obilježeno i 250 godina od rođenja jednog od najvećih kompozitora, Ludviga van Betovena, izvođenjem njegovih poznatih djela u obradama za kamerni orkestar. Takođe, publika je bila u prilici da čuje i premijeru novog djela, porudžbine Festivala, čiji je autor crnogorski kompozitor Aleksandar Perunović, a koje je inspirisano čuvenom “Odom radosti”, himnom EU, simbolom jedinstva i solidarnosti. Upravo zbog univerzalno važnih poruka Betovena, koncert je poslužio i kao proslava predsjedavanja Njemačke Savjetom Evropske unije.

Voditeljka programa bila je Sara Lakičević, portparolka Međunarodnog festivala KotorArt.

“U sasvim drugačijim uslovima i u jako izazovnom vremenu festival je pokazao snagu, vitalnost i kreativnost i održao 19 glavnih i preko 50 pratećih programa, a tokom septembra mjeseca nastavljamo sa vikendima ispunjenim džez muzikom u Luštici Bay. Pokrenuli smo serijale razgovora, bavili se aktuelnom situacijom, promišljali, ozbiljno pristupili svakoj idej, podijelili sa stanovnicima Boke i našom publikom i u vremenu pandemije. Pronalazili smo nove načine komunikacije, koncerte uživo prenosili preko društvenih mreža, youtube kanala i mnogih platformi, a naše programe i objave vidjelo je više od 200 hiljada ljudi. Pokazali smo i dokazali da je umjetnost važna za opstanak društva i njegov je neraskidivi dio” – ističe Lakičević. 

Ispred Ambasade Savezne Republike Njemačke prisutnima se obratio zamjenik ambasadora Kristofer Brojming.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo bili u mogućnosti da sarađujemo sa KotorArtom u 2020. godini i zajedno obilježimo dva važna događaja. Ove godine širom svijeta obilježava se 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena. Njemačka je takođe u drugoj polovini ove godine od Hrvatske preuzela presjedavanje Savjetu EU koje će trajati do kraja decembra ove godine. Himna EU, odnosno melodija koja je odabrana da simbolizuje EU je dio Betovenove Devete simfonije, komponovana 1823. Godine, kada je napisao muziku za Odu radosti. Ova himna ne simbolizuje samo EU, već Evropu u širem smislu. Oda radosti izražava Šilerovu idealističku viziju o ljudima koji postaju braća, viziju koju je djelio i Betoven. Himna nema riječi, ona ima samo melodiju. U univerzalnom jeziku muzike ova himna izražava evropske ideale slobode, mira i solidarnosti. Čvrsto vjerujemo da umjetnost koju prezentuje KotorArt govori istim jezikom” - poručuje Brojming.

Veleposlanik Rpublike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić ističe da Boka, a posebno Kotor, njegova arhitektura, kulturna baština i duh evropske civilizacije krijepi sve njezine stanovnike, bez obzira kada su njihovi preci došli ovdje.

„Danas svi jednako baštine ovu drevnu evropsku kulturu i bez obzira na etničko porijeklo i vjeru svi se mogu napojiti iz ovog bistrog kotorskog bunara kulture. Ja, koji sam ovdje prvi put kročio prije nešto manje od 4 godine, danas sam bogatiji čovjek jer su me ovaj grad i njegovi stanovnici obogatili i okrijepili“ – kaže Grubišić.

Sekretarka opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović ističe da su učesnici, muzičari i izvođači festivala tokom 40 dana neobičnih okolnosti pronalazili načina da i van koncertnih podijuma dopru do nas i učine naš život ljepšim i u ovim čudnim vremenima.

“Posebno cijenim što je ovogodišnji koncept bio usmjeren ka domaćim muzičarima, mladim talentima i alternativnim muzičkim kreacijama. Umjetnost je u Boki kotorskoj u cjelini, a posebno  unutar bedema ovog grada imala oduvjek posebno mjesto, ulogu i značaj. U skladu prirodnog okruženja sa izuzetnom graditeljskom ljepotom i naslijeđem vjekovna patina izgradila je koncept koji i te kako korespondira sa visokim savremenim standardima koja nam je povjerena na čuvanje. Grad je opstajao u svojoj burnoj i složenoj istoriji i poziiconirao se visoko na ljestvici civilizacijskih naprednih sredina, zahvaljujući isključivo svojoj posebnosti i ljepoti. Nove umjetničke kreacije, ulaganja u kulturu uz savremene standarde i u ambijentu posebnog senzibiliteta - izgradile su manifestaciju od značaja. Vjerujem da će se u budućnosti raditi na unaprijeđenju i pronalaženju boljih organizacionih modela, drugih izvora finansiranja i realizacije isključivo vodeći računa o kvalitetu sadržaja, očuvanju vlastitog identiteta i selekciji programa, a u skladu sa dvodecenijskim izrazom ovog festivala“ – ocjenjuje Dulović.

Prema njenim riječima, festival KotorArt je pokazao da kultura nije sasvim ugrožena, već da je modifikovana ili muzičkim jezikom rečeno transponovana u drugi tonalitet.

„To potvrđuje činjenicu da ukoliko postoji pozitivna energija, znanje i volja za kreativnim stvaranjem i produktivnim stremljenjima, gdje se osjećamo dobro, nijedna poteškoća nije nesavladiva“ – poručuje Dulović.

Ispred Ministarstva kulture, prisutnima se obratila i šefica Kancelarije za UNESCO Milica Nikolić.

„Ovo kultno mjesto devetnaesti put za redom u okviru Don Brankovih dana muzike obnavlja magičnu vezu između naslijeđa i umjetnosti. Tu magiju prepoznao je i UNESCO stavivši ovogodišnje izadnje festivala pod svoje pokroviteljstvo. U vremenu kada su mnogi festivali i manifestacije širom svijeta odloženi ili otkazani, kada brojne institucije još uvijek traže način da se prilagode novonastaloj stiuaciji i novoj okolnosti, KotorArt je našao način da publici ponudi nikad potrebniji kulturni sadržaj. Kotorski trgovi pjace i pjacete nastavili su odisati muzikom. Mladi umjetnici su svojom muzikom budili svoje usnule sugrađane. Muzika se čula sa do tada neobičajenih mjesta za umjetničke nastupe, podsjećajući nas da život nije stao i da umjetnost ima najveću moć da nas zbliži i opomene da smo svi povezani, jednaki i jedno“ – kaže Nikolić.

Ona navodi da ne postoji simboličniji prostor od trga ispred katedrale Svetog Tripuna za održavanje ovog koncerta.

„To je prostor koji tako jasno oslikava važnost naše prirodne i kulturne baštine, ali i materijalnog i nematerijalnog naslijeđa, baštine koja već 41 godinu ima UNESCO status. Po svojoj važnosti, dakle, pripada svim građanima svijeta. Ali i prostora koje je kultno mjesto naše Bokeljske mornarice, gdje se kolom bokeljskih mornara svake godine iznova potvrđuju njene vrijednosti. Multietničnost, multikulturalnost, te poštovanje ljudskih prava, međusobno poštovanje vjerskih, nacionalnih i kulturnih različitosti – te temelje vrijednosti Bokeljske mornarice jesu vrijednost Kotora i Crne Gore, ali i vrijednost Evrope i KotorArta“ – ističe Nikolić.

Upravni odbor Fondacije Don Branko Sbutega tokom marta mjeseca je donio odluku o formiranju Savjeta festivala. Predsjedavajući Savjeta je aktuelni admiral Bokeljske mornarice dr Antun Sbutega.

„Vrijeme krize mijenja sve aspekte života pa i kulturu. Periodi kriza su u istoriji bili produktivni na kulturnom tronu. Upravo tada se traži kreativnost, oslobađaju se nove energije, preispituju se postojeći modeli, rađaju modeli koji daju impuls razvoju. Tekst himne koju je polovinom 19. vijeka napisao dobrotski pjesnik i kapetan Pavo Kamenarović poziva na bratstvo i prevazilaženje podjela i danas je veoma aktuelan. Svi zajedno, svi u kolo, rukama ruke stisnimo, potvrdimo svim okolo da slogu bratsku ljubimo. Don Niko Luković, sveštenik, istoričar i mecena iz Prčanja je često ponavljao: Narodi koji ne stvaraju kulturu prolaze kroz istoriju kao sjene. Naši preci nijesu bili sjenke. Oni su nam, uprkos krizama i problemima, baveći se najrizičnijim zanimanjima u prošlosti, pomorstvom, ostavili izuzetno kulturno naslijeđe koje je UNESCO proglasio svjetskom kulturnom baštinom. To naslijeđe, uključujući muzičku kulturu i Bokeljsku mornaricu, svjedoči da smo od početka istorije bili Evropljani“ – kaže Sbutega i navodi da festival KotorArt  svjedoči našu kulturnu vitalnost i potvrđuje da smo dostojni nastavljači tradicije.

„Uprkos krizi i vanrednim vremenima, osobe koje organizuju festival iI učestvuju u njemu su pokazale entuzijazam, invetivnost i kreativnost, te omogućile da se uprkos svemu on održi sa nizom inovacija koristeći savremene tehnologije. Kultura je nježna biljka koju treba stalno zalivati i nježno gajiti. Korov raste svuda i teško ga je iskorijeniti. Imam čast da riječima svog brata don Branka Sbutege otvorim ovaj koncert: Neka zvona zvone!“ – poručuje Sbutega.

Podsjetimo, koncert je prvobitno planiran kao svečano otvaranje “KotorArt Don Brankovih dana muzike”, tradicionalno, 13. jula. Čekajući bolje uslove i blaže mjere organizatori su odložili ovaj svečani koncert za kraj ovogodišnjeg Festivala.

Međunarodni festival KotorArt, proglašen manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore od strane Vlade Crne Gore, već gotovo dvije decenije značajno obogaćuje našu kulturnu i turističku ponudu, a organizuje se uz veliku mrežu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera iz sfere kulture i turizma. Kvalitet i značaj festivala potvrđuje i pokroviteljstvo UNESCO-a, nagrade Wild Beauty Award za najbolju manifestaciju, EFFE titula koju dodijeljuje Evropska festivalska asocijacija., podrška Evropske unije za projekat #synergy KotorArt Don Brankovih dana muzike, kao i dugogodišnja saradnja sa značajnim kompanijama i organizacijama. XIX KotorArt Don Brankovi dani muzike se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Kotor, uz podršku Luštice Bay, kompanije Tonino Lamborgini, ambasada Njemačke i Hrvatske, i mnogih drugih .

 

 

Podijeli na: