Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

20.08.2023
1208

FESTIVAL GUDAČA PERAST 2023- OD 21. DO 27. AVGUSTA

“Festival gudača - Perast 2023” ove godine obuhvata bogat koncertni program, radionice za violinu, violu, violončelo, kontrabas, kamernu muziku i orkestar, te prateće sadržaje. Glavni program predstavljaju koncerti klasične muzike na kojima će nastupiti predavači, profesori i eminentni umjetnici.

Prvog dana Festivala,  (21. avgust) u crkvi sv Duha u Kotoru, nastupiće Zoran Zakrajšek, kontrabas i Bojan Martinović, klavir.

U saradnji sa hotelom Heritage Grand Perast, na terasi pred crkvom sv. Marka u Perastu 23. avgusta predstaviće se poznati violinista Robert Lakatoš i Assem kamerni orkestar.

Narednog dana u crkvi sv. Nikole u Perastu koncert će održati violončelista iz Bugarske, Atanas Krastev, a naredna dva koncerta su rezervisana za polaznike majstorskih radionica gdje će talentovani muzičari predstaviti svoja umijeća. U pratećem dijelu programa planirane su kreativno-edukativne radionice, izložbe i drugi kulturni sadržaji.

Ovaj Festival umjetničke muzike ima međunarodni karakter, a ove godine učestvuju muzičari, predavači i učesnici iz 10 zemalja. Svih prethodnih godina posvećen je mladim muzičarima, njihovoj edukaciji, usavršavanju i otkrivanju talenata. Tokom prethodnih trinaest godina Festival gudača je puno uradio na polju razvoja muzičke kulture, klasične muzike i unaprijeđenja tehnike sviranja na gudačkim instrumentima.

Takođe, kvalitetom programa koji se u kontinuitetu nudi, izrastao je u manifestaciju po kojoj se prepoznaje kulturno ljeto u Perastu.

Kroz bogatu koncertnu aktivnost i edukaciju, manifestacija je postala jedan od simbola grada Perasta sa vizijom stvaranja i unaprijeđenja kulture, isticanja posebnosti, izvrsnosti i upornosti. Sa više od 100 održanih koncerata, 130 radionica i ostalih programa Festivala gudača se veoma čvrsto drži na kulturnoj mapi Crne Gore kada su u pitanju kulturno-umjetnički događaji i festivali.
Značaj Festivala gudača je i ove godine prepoznala Opština Kotor, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Turistička organizacija Kotor i prijatelji Festivala.

Saopštenje PR službe festivala gudača

Podijeli na: