Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

23.08.2023
646

FESTIVAL GUDAČA PERAST- OTVORENA IZLOŽBA I ODRŽANA RADIONICA DOŽIVLJAJ JAVNOG NASTUPA

U okviru pratećeg programa XIV Festivala gudača, sinoć je  u samostanu Svetog Antuna u Perastu, otvorena izložba fotografija pod nazivom “Uspješnih 13. godina Festivala gudača“.

Kako je za Radio Kotor kazala umetnička direktorka Marina Dulović, izložba predstavalja presjek 13 godina rada Festivala koji se do 2015. godine održavao u Kotoru, a od tada je u Perastu.

,,Kada pogledamo te fotografije možemo premijetiti drage ljude koji, nažalost, nisu sa nama, kao što su profesorka Darinka Matić Marović, dirigent Radovan Papović i profesor Arkadi Vinokurov iz Beča, koji je dolazio prethodnih 12 godina. Takođe, možemo uočiti da koncerti koji su bili  na trgovima u Kotoru, ispred katedrale i Muzičke škole, su bili veoma posjećeni, grad je živio drugim životom i publiku je činilo domicilno stanovništvo. Sada zapažamo kako su se okolnosti promijenile. U Perastu je puno stranaca, ali prilagođavamo se situaciji i svim promjenama i nastojimo da razvijamo Festival u nekim drugim okolnostima”, kaže Dulović.

Nakon otvaranja izložbe, NLP trenerica, Iva Malešević, održala je edukativnu radionicu na temu “Doživljaj javnog nastupa“ za polaznike Master class radionica.

“NLP je skraćenica od neuro-lingvističko programiranje, a bavi se proučavanjem uspješnosti kod ljudi. Ngedje, sedandesetih godina prošlog vijeka došli su do nekih zaključaka, kroz terapeutsku praksu, posmatrali uspješnje terapeute kako oni vode razgovore sa svojim klijentima. Razgovori koji su dali najviše rezultata označeni su kao primjeri dobre prakse. Kod pristupa učenju postoje prakse koje daju i one koje ne daju rezultate. Kada je u pitanju vještina javnog nastupa, ona je dodatna i kod muzičara se naslanja na vještinu sviranja muzičkog instrumenta i takođe se može učiti. Postoji više koraka koje moramo posmatrati u tom procesu, a to su, između ostalih, ambijent, ponašanje, znanje i razmišljanje”, objašnjava Malešević.

Podsjetimo, sjutra će u okviru programa Festivala gudača u crkvi Svetog Nikole u Perastu biti održan koncert vilončeliste Atanasa Krasteva, sa početkom od 20 sati.

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: