Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

03.09.2023
667

FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA –ODRŽANO PREDAVANJE DR VESNE DELIĆ

Predavanje ''Uticaj patrijarhata na brak- ljubavne i manje ljubavne priče žena sa Balkana'' dr Vesne Delić, etnološkinje i antropološkinje iz Podgorice, održano je danas u dvorištu Bjeladinovića u Gabeli danas, u okviru pratećeg programa Festivala etnološkog filma u Risnu.

Ona je predavanje započela primjerom patrihata u svojoj poridici, naglašavajući razlike u načinu sklapanja braka njene bake, mame i nje same.

,,Životne priče predsatavljaju veoma plodan izvor antropološke građe, uz njihovu pomoć dobija se vrijedan material, koji uz posmatranje sa učestvovanjem pruža najbolju osnovu za pročavanje, grupe ili zajednice odnosno njene kulture. U tom smislu životne priče prikazane kroz etnološke filmove su još vrijednije, jer na direktan način komuniciraju sa širokom javnošću i ukazuju na problem u društvu”, navodi Delić.

Kako ističe, naročito su važni oni filmovi koji prikazuju podređen položaj žena.

,,Neophodno je stalno podsjećati da je patrijarhati dalje ukorijenjen duboko u socio-kulturne sisteme naroda sa Balkana, ali kao što smo kroz filomove vidjeli i narode cijelog svijeta. Iako su se tradicija, kulturne, socijalne i ekonomske prilike veoma promjenile, žena je u društvu i samim tim i u braku i dalje podređena muškarcima. Poznato je da je svaka kultura pa i tradicija, podložna promjeni. Bez obzira na to do kolike je promjene došlo, uvijek postoje ostaci tog mehanizma, modeli mišljenja i ponašanja koji i dalje ukazuju na patrijarhat kod savremenih društava, dok kod takozvanih marginalizovanih zajednica patrijarhat i dalje ima primat, pa žene u tim zajednicama funkcionišu po tradicionalnim obrascima”, kazala je između ostalog Delić.

Podsjetimo, večeras u 20 sati, na Rusovoj ponti na Carinama, u okviru pratećeg programa Festivala biće održana promocija knjige ''Kad je ponta bila mala'' autorke Ive Malešević iz Risna. Pored autorke, govoriće: Neven Staničić, Vuk Bojanić, i Vladimir Perović.

Organizator Festivala etnološkog filma u Risnu je nevladina organizacija “Medaur – Društvo za njegovanje kulturne baštine Risna”. Projekat je finansiran sredstvima Opštine Kotor, uz podršku Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: