Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

03.09.2023
554

FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA – DANAS PREDAVANJE I PROMOCIJA KNJIGE

Predavanje ''Uticaj patrijarhata na brak-ljubavne i manje ljubavne priče žena sa Balkana'' Vesne Delić, etnološkinje i antropološkinje iz Podgorice, biće održano u dvorištu Bjeladinovića u Gabeli danas od 11 sati,  u okviru Festivala etnološkog filma u Risnu.

U 20 sati, na Rusovoj ponti na Carinama, biće održana promocija knjige ''Kad je ponta bila mala'' autorke Ive Malešević iz Risna.

Pored autorke, govoriće: Neven Staničić, Vuk Bojanić, i Vladimir Perović.

Organizator je nevladina organizacija “Medaur – Društvo za njegovanje kulturne baštine Risna”.

U dijelu programa pod nazivom “Eho-festivala”, sjutra (4. septembra) i u utorak, 5. septembra, biće upriličena gostovanja sa projekcijama odabranih filmova na više lokacija – Dom starih ''Grabovac'' Risan, plato ispred crkve Sv. Ilije u Zagori u Grblju i u parohijskom domu na Dragalju.

“Ovim segmentom želimo da filmska ostvarenja ovogodišnjeg izdanja dođu i do najudaljenije publike, ispunjavajući time još jednu od misija festivala, a to je decentralizacija kulturnih dešavanja”, poručuju iz NVO “Medaur”.

Podsjetimo, Drugi Festival etnološkog filma održava se od 1. septembra u Risnu.

“Festival je osnovan sa idejom da publici pružimo mogućnost da se upozna sa raznovrsnošcu kultura, tradicija, vjerovanja i načina života raznih naroda, kao i da podstaknemo etnološka istraživanja i ohrabrimo stvaralaštvo iz oblasti etnografskih dokumentarnih filmova”, kazali su organizatori.

Ovogodišnje izdanje je revijalnog i tematskog karaktera, a prikazano je sedam filmova po selekciji reditelja Vladimira Perovića.

Tema festivala je patrijarhalnost/patrijarhalizam. Prikazan je širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju položaja žena i njihove uloge u društvu u svojim zajednicama.

Projekat je finansiran sredstvima Opštine Kotor, uz podršku Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti. Prijatelji Festivala su: Turistička organizacija Kotor, Filmski centar Crne Gore, NU ''Organizacija žena'' Risan, JU OŠ ''Veljko Drobnjaković'' Risan, JU Dom starih ''Grabovac'' Risan, Mjesna zajednica Gornje Krivošije i Mjesna zajednica Savina.

Organizacioni odbor Festivala

 

Podijeli na: