Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

06.09.2022
513

FESKK-OTVORENA IZLOŽBA ISTORIJA KOJE NEMA

Tekst i foto: Tamara Vuković 

U okviru programa DRUGOG FESTIVAL KNJIGA – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor (FesKK) PAZI ŠTO ČITAŠ!, danas je u Staklenoj galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković” otvorena izložba NVO “Anima” i “Expeditio” pod nazivom  “Istorija koje nema”.

 Izložbu je u ime NVO “Expeditio” predstavila Tatjana Rajić.

,,Ova izložba je po treći put prikazana javnosti, nakon osam godina kada je prvi put postavljena na Pjaci od kina. Predstavlja nevidljive ženske istorije, o ženama koje su uticale na naše živote tiho, nenametljivo. To nisu istorijske ličnosti, niti ih možete naći u knjigama, medijima ili na društvenim mrežama, ali su to osobe koje su imale uticaj na živote onih, koji su priče o njima poslali” - kazala je Rajić.

Kako kaže, ideja je bila da se istaži postojeća literatura o ženskoj istoriji Boke i potraže informacije o ženama, koje su dokumentovane u arhivskim izvorima kao važne za istoriju Boke.

,,Taj posao su trebale da obave aktivistkinje Anime, ali posle nekoliko mjeseci istraživanja došle su do zaključka da takvih istorijskih podataka ima jako malo zabilježenih. Žene su u istoriji bile više vezane za kuću i porodicu, a manje prisutne u javnoj sferi. Kada smo shvatiili da nemamo materijal za izložbu, odlučili smo se za drugačiji koncept i izložbu o ličnim istorijama žena u Boki. Pozvali smo sve one koje svoje priče žele da podijele, da pošalju priče i fotografije. Tako smo za mjesec dana uspjeli sakupiti 60 priča sa brojnim fotografijama koje je Tanja Radeš sklopila u vidu panoa. Vladalo je veliko interesovanje i misim da je bila važna poruka da ženska istorija ne smije biti zaboravljena, da je ta lična istorija veoma važna za nas, a ne samo ona zvanična koju nalazimo u knjigama i arhivima”- zaključila je Rajić.

Podsjetimo svečano otvaranje FesKK-a biće održano večeras u 20 sati u Staklenoj Galeriji Kulturnog centra.

Podijeli na: