Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

06.09.2022
326

FESKK- OTVORENA IZLOŽBA JEVEREJI U KOTORU

Tekst i foto Tamara Vuković 

U okviru programa DRUGOG FESTIVAL KNJIGA – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor (FesKK) PAZI ŠTO ČITAŠ!, danas je u Staklenoj galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković” otvorena izložba pod nazivom Jevreji u Kotoru, autora Marije Novaković i Bogdana Kuševića.

Prisutne je tom prilikom pozdravio direktor Kulturnog centra Vladimir Bujišić, a zatim je o izložbi govorila koordinatorka Festivala bibliotekarska savjetnica Jasmina Bajo.

,,Veliko je zadovoljstvo da program Festivala počinjemo ovom izložbom, koja je bila postavljena u doba pandemije 2021. godine i nekako svima prošla “ispod radara” zbog mjera koje su tada zabranjivale okupljanja. Jedna od krilatica ovogodišnjeg FesK-a je – Sinergija kulturnih vrijednosti, a sama tema ove izložbe ukazuje na bogatstvo i kulturnu slojevitost Kotora”- kazala je Bajo.

Autorka izložbe Marije Novaković je kazala da je ova izložba realizovana u okviru međunarodnog projekta Rediscover, u kojem je istraživanje radilo više institucija.

,,Bavili smo se istraživanjem i prezentacijom jevrejskog kulturnog materijalnog i nematerijalnog nasljeđa od 15. do 20. vijeka. To je sadržalo istraživanje jevrejske kulturne baštine, rekonstrukciju, prezentaciju, edukaciju. Istraživanja su obavljena u Istorijskom arhivu u Kotoru, a korisili smo i ostalu dostupnu arhivsku građu iz arhiva iz Crne Gore i zemalja okruženja. Kada je u pitanju rekonstrukcija i adaptacija kulturne baštine ona se odnosila na dva segmenta, malo jevrejsko groblje u Škaljarima kojeg smo u međuvremenu uspjeli da rekonstruišemo, što je najveći uspjeh projekta i objekat koji je bio u vlasništvu Jevrejske kulturne baštine iz Beograda je vila Karmel na Prčanju, koja je služila za liječenje djece, ali vila je u međuvremenu prodata”- pojasnila je Novaković.

Ona je dodala da je Asocijacija za očuvanje i promociju jevrejskog kulturnog nasljeđa u Evropi pokrenula manifestaciju ”Evropski dani jevrejske kulture” koji se obilježavaju svake godine prvog vikenda u septembru.

,, Obilježavanje se praktikuje u svim evropskim gradovima gdje žive Jevreji i tim povodom organizuju se izložbe, koncerti, panel diskusije, izleti. Cilj je: organizovanje aktivnosti vezanih za jevrejsku kulturu i njihovo izlaganje javnosti, sa namjerom da otkrije kulturno-istorijsko nasljeđe Jevreja, promocija i podizanje svijesti o jevrejskoj kulturi”- zaključila je Novaković. 

Tekst i foto: Tamara Vuković 

Podijeli na: