Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

08.09.2022
410

FESKK- ODRŽANA PROMOCIJA KOTORSKOG LEKCIONARA I PONTIFIKALA, OFICIJA RAZNIH SVETACA I PARČIĆEVOG MISALA

U okviru programa DRUGOG FESTIVAL KNJIGA – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor (FesKK) PAZI ŠTO ČITAŠ!, sinoć je u Staklenoj galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković” održana promocija knjiga “Kotorski lekcionar i pontifikal”, “Oficij raznih svetaca” i “Parčićev misal”, koje je izdalo Hrvatsko nacionalno vijeće.


Prisutne je najprije pozdravila koordinatorka Festivala- bibliotekarska savjetnica  Jasmina Bajo, a zatim je ovim fototipskim izdanjima govorila doc.dr Meri Zornija sa odsjeka za istoriju umjetnosti Sveučilišta u Zadru.

,,Kada je riječ o “Kotorskom lekcionaru i pontifikalu”, to je fototip rukom pisane knjige beneventanskim pismom, koje je bilo u upotrebi isljučivo u južnoj Italiji i Dalmaciji od 8. do 13.vijeka. Kada je u pitanju analiza teksta radi se o tri osnovna teksta. Lekcionar je liturgijski rukopis koji je bio korišten na misi i pripadao je samo biskupu. To je liturgijska knjiga u kojoj se donose promjenjivi dijelovi mise, svakodnevnog čitanja koja se mijenjaju iz dana u dan. Uglavnom starozavjetna i novozavjetna čitanja, poslovnice i odlomci iz Jevanđelja. Oni su u tekstu poređani po toku liturgijske godine. Lekcionar zauzima nekih 70 strana knjige, dok su čitanja za najvažnije praznike bila opremljena i notnim zapisima. Nakon prvog dijela imamo pontifical, koji nam zapravo donosi tekstove vezane za obrede, koji su karakteristični isključivo za biskupa. Na kraju se nalaze i sermones, gdje se donose nekoliko propovijedi koji služe biskupu kao pomoć prilikom sastavljanja njegovih propovijedi, za neke najznačajnije praznika u jednoj hrišćanskih katoličkoj zajednici”- pojasnila je Zornija.

Kako dodaje, druge dvije knjige “Oficij raznih svetaca” i “Parčićev misal”, su vezane za Bar i Barsku nadbiskupiju.

,,'Oficij raznih svetaca'  je fototipsko izdanje srednjevjekovnog manuskripta pod nazivom “Officia Variorum Sanctorum”, koji je pripadao barskom nadbiskupu iz XIV vijeka, Gijomu Adamu”- zaključila je Zornija.

Tekst i foto: Tamara Vuković


 

Podijeli na: