Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

06.09.2022
294

FESKK- ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE KOTORSKE LEGENDICE

Tekst i foto: Tamara Vuković 

U okviru programa DRUGOG FESTIVAL KNJIGA – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor (FesKK) PAZI ŠTO ČITAŠ!, danas je u Staklenoj galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković” održana promocija knjige “Kotorske legendice” OJU “Muzeji”.

U ime organizatora prisutne je pozdravila urednica programa za djecu i mlade Kulturnog centra Aleksandra Tomović, a zatim su o knjizi govorile urednica Jelena Vukasović i direktorka OJU “Muzeji” Dušica Ivetić.

Vukasović je istakla da je ova knjiga proglašena najboljom knjigom na Hercegnovskom književnom festivalu.

,, Ovom knjigom skrenuli smo pažnju na potrebu OJU „Muzeji“ da se obraćaju djeci, a sa druge strane da  se skrene pažnja na nematerijalnu kulturnu baštinu. Na djeci prilagođen način, predstavlja legende našeg kraja i delikatno pojašnjava što je to  nematerijalna kulturna baština i u čemu je razlika između materijalne i  nematerijalne kulturne baštine. Neke od objavljenih legendi su zaštićeno  kulturno dobro Crne Gore poput Legende o nastanku Kotora, Legende o Tre sorele i Legende o ljubavi Katice Kalfić i francuskog vojnika“- navodi Vukasović.

Direktorka OJU Muzeji Dušica Ivetić je kazala “da je zaposlenima u ovoj ustanovi bitno da ono što rade bude namjenjeno i djeci”.

,, Smatramo da su djeca naši ambasadori koji će roditelje dovesti da posjete muzeje, kao i da će oni biti ti koji će u budućnosti sačuvati kulturno nasljeđe. Vođeni tom idejom pokrenuli smo ovaj projekat koji je samo jedan u nizu onog što namjeravamo da radimo u  narednom periodu. Kada smo tražili iliustratora  željeli smo da sve ilustracije budu rađene na tradicionalan način, da se jasno vidi potez četkice, jer savremene islustracije upotrebom softvera brišu sve ono što se može nazvati ljudskom kreativnošću. Osim što se knjiga promoviše na festivalima i sajmovima, sve biblioteke u kotorskim školama imaju “Kotorske legendice” i nadam se da će one doći do što većeg broja ljudi“- kazala je Ivetić.

Promociji knjige su prisustvovali i učenici šestog razreda Osnovne škole „Njegoš“.

Podsjetimo, tekst ove knjige je prilagodila Milka Kolundžić,  ilustracije uradila Ana Rodić, a knjiga je objavljena na crnogorskom, engleskom, italijanskom i ruskom jeziku.

 

Podijeli na: