Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.09.2024
1957

FEF RISAN- OTVORENA IZLOŽBA RISAN NEKAD I SAD

U okviru programa Trećeg Festivala etnološkog filma – RISAN 2024 u organizaciji NVO ''Medaur'' Risan – Društva za njegovanje kulturne baštine Risna, sinoć je na risanskoj rivi otvorena izložba fotografija pod nazivom ,,Risan – nekad i sad'', čiji su autori politikološkinja mr Jelena Čečur i fotograf Ranko Maraš.

Izložbu je otvorila Rišnjanka Iva Malešević, koja je istakla da je ovo bio zahtjevan posao, jer nema puno porodica koje u svojim albumima čuvaju stare fotografije Risna, a sa druge strane nema, ni mnogo onih koji se bave bilježenjem današnjeg stanja.

Autorka izložbe, mr Jelena Čečur, je pojasnila da je izložba koncipirana u dva segmenta.

,,Segmenti izložbe “Risan- nekad” je predstavljen putem reprodukovanih fotografija Risna zabilježenih  do 1979. godine, koje smo pronašli u fondovima koji se čuvaju u Pomorskom muzeju Crne Gore, Istorijskom arhivu Kotor, u kućama i škrinjma risanskih porodica Čučak, Rundo, Mršić . Ukupno 19 starih fotografija daje nam zajedničku sliku o tome kako je nekada izgledao Risan. Te fotografije poslužile su kao inspiracija Ranku za drugi segmenti službe da se iste lokacije iz istog ugla, predstavi “Risan- sad”. Ovo nije samo puko kopiranje nečijeg rada, već se očituje i njegovo fotografsko, dakle umjetničko i tehničko umijeće”, kazala je Čečur.

Kako navodi, ovom izložbom žele da prikažu stanje kulturne baštine Risna, koja je trenutno zapostavljena i nedovoljno valorizovana.

,,Utisak Risna nekada je riječ o jednom lijepom primorskom gradu, u čijem pejzažu dominira austrijska gradnja. Grad sa sređenom rivom i palmama, jasno vidljivim zelenim površinama i lako uočljivim osmanskim arhitektonskim zdanjima i imanjima oko njih. Utisak o Risnu sada je da ono što je nekad baštinio ili je potpuno uništeno, ili je fazi propadanja. Jedini utisak koji može da stekne neko ko prvi put dođe u Risan, a ko nije imao mogućnost da pročita nešto više o istoriji, je da je u pitanju jedno malo primorsko selo, koje je su fazi izgradnje u novo turističko mjesto. Iako taj tok izgradnje jeste u skladu sa ambijentalnom cjelinom, valorizacija baštine ostaje sa strane i čeka se neka druga vremena. Možda i mi kao lokalna zajednica nismo dovoljno slali inputa donosioci odluka kakav razvoj Risna želimo, međutim ovogodišnji programa želimo da to i promijenimo. Cilj nam je da podstaknemo lokalnu zajednicu, da se aktivno bavi pitanjima razvoja Risna”, kazala je, između ostalog Čečur.

Fotograf Ranko Maraš zahvalio se prisutnima na interesovanju, ističući da je bolji fotograf neko govornik i pozivajući ih da pogledaju izložbu.

Zainteresovani izložbu mogu pogledati u večernjim satima na risanskoj rivi, tokom trajanja Festivala.

U okviru glavnog programa, nakon otvaranja izložbe, na platou ispred palate Ivelić prikazan film holandske rediteljke Dorne Vaniuvel U POTRAZI ZA ENOK.

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: