Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

01.03.2020
1958

FEŠTA KAMELIJA STOLIV 2020 ODRŽAĆE SE KRAJEM MARTA

U Stolivu se ovih dana užurbano radi na pripremi manifestacije Fešta kamelija”.

Organizatori, Nevladino udruženje “Kamelija” i Mjesna zajednica Stoliv, za Radio Kotor kažu da će biti održana posljednjeg vikenda u martu, uz sve prateće sadržaje na koje su posjetioci već godinama navikli. 

U stolivskim đardinima, ovog tmurnog, prvog martovskog dana 2020. godine primijetili smo već uveliko procvjetale primjerke: bijelih, rozih i šatiranih kamelija, koje ovdje uspijevaju u prirodnim uslovima.

Mještanke: Anđelija Mihović, Milica Čavor, Branka Penović i Vuka Vujović-članice Nevladinog Udruženja “Kamelija” Stoliv za Radio Kotor kažu da ih sade na starinski način, bez ikakvih vještačkih đubriva. Jedino tako su, tvrde, dugovječne i izrdržljive na hladnoću.

U njihovim baštama postoje primjerci ovog divnog cvijeta koji su stari blizu 80 godina. Mnogi su visine od dva do četiri po metra, a zahtijevaju konstantnu brigu i posvećenost. Kako su navele, čim nestane cvijet, obrezuju ih, a dodatno ih prehranjuju zemljom od kostanja i uvelim laticama. Ne trpe puno vode, tako se ljeti mogu zalivati svakog drugog dana i rjeđe, a sade se i rasađuju u martu. Neke vrste se u bokeljskim đardinima mogu vidjeti u cvijetu i tokom decembra, a recimo, šatirana vrtove krasi čak do juna.   

U njihovim baštama danas smo primijetili i crvenu kameliju, koja je veoma rijetka na ovim prostorima, te “mirisnu” koja je u Stoliv stigla iz Opatije.

Stolivljanke koje su bile naše sagovornice, zajedno imaju 12 vrsta kamelija, a nesebično ih razmjenjuju sa mnogim uzgajivačima širom Crne Gore, regiona i Evrope. Godinama unazad sarađuju i druže se stolivski i uzgajivači iz njemačkog grada Ahena. Njihov predstavnik Hartmut Ajzen je NVU “Kanelija” do sada poklonio više vrsta sadnica, koje oni uzgajaju u posebnim usovima, u staklenicima.

Devedesetogodišnja Anđelija Mihović kaže da su se do prije par godina unazad u Boki uzgajale samo osnovne vrste kamelija, te da je raduje što su i druge vrste, poput žute, duple bijele i roze našle svoje mjesto u baštama Stolivljanki i za sada tu uspješno opstaju.

Postoje divni primjerci ovog cvijeta koji se mogu vidjeti i u đardinima na Markovom rtu, u Dobroti, Kostanjici, Morinju.

Olivera Ivović sa Markovog rta uzgaja bijele i roze kamelije u svojoj bašti više od pedeset godina. Prvu sadnicu, priča nam, dobila je od komšinice Anđice Pilastro. Bez obzira što su Stoliv i Markov rt međusobno udaljeni svega tri kilometra, u njenom vrtu bijele kamelije, koje predstavljaju simbol ljubavi i radosti, tek su izbacile pupoljke.

  

Podijeli na: