Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

09.08.2022
348

EMINENTNI UMJETNICI O NEDI ARNERIĆ U MONOGRAFIJI ČAROBNA MELANHOLIJA

Monografija o Nedi Arnerić ’’Čarobna melanholija’’ autorke Anite Panić prezentovana je sinoć u press sali Javne ustanove (JU) Kulturni centar “Nikola Đurković”.

Lijepo dizajnirana sa ukupno osam poglavlja broji oko tri stotine fotografija i obuhvata čitav Nedin život.

Rad na monografiji je, ističe autorka, bio veoma zahtjevan. Neda je, ocjenjuje Panić, bila glumica “velikog filmskog neba” koja je karijeru gradila u bivšoj Jugoslaviji. Stoga je bilo jako važno pronaći ljude iz regiona koji bi o njoj govorili.

U osam poglavlja o Nedi Arnerić govori 30 eminentnih umjetnika iz svijeta pozorišta, filma, televizije, među kojima su: Milica Kralj, Lordan Zafranović, Rajko Grlić, Rade Šerbedžija, Milan Jelić, Goran Marković, Branko Cvejić, Meto Jovanovski, Kole Angelovski, Dejan Karaklajić, Miloš Radivojević, Miodrag Brik Krivokapić,

Svetozar Cvetković, Feđa Stojanović, Katarina Vražalić, Ksenija Krnajski, Aleksandar Alač, Dušan Kovačević, Lazar Ristovski, Rahim Burhan, Erol Kadić, Radmila Vojvodić, Irina Dobnik, Elizabeta Đorevska, Senka Bulić,

Jasna Malec Utrobičić. Poglavlje „Televizija“ bavi se televizijskim ulogama naše istaknute glumice, kroz sjećanja Stanka Crnobrnje, Vladimira Aleksića i Hrvoja Barišića.

Reditelj Miloš Radivojević je zapisao: „Neda Arnerić bila je zvijezda i na evropskom filmskom nebu, a velika zvijezda na jugoslovenskom i srpskom filmskom nebu. Moramo imati u vidu da je ona zasijala još u ranom detinjstvu i da je za glumice i glumce i sa najvećim darom i posvećenošću, teško isijavati više od pola vijeka. Kod Nede su ljubav i prijateljstva bili na višoj cijeni od njene filmske slave, i ona je tu cijenu hrabro plaćala. Ta čarobna melanholija koju je kroz filmove nosila na svom prelijepom licu i tijelu, manje je bila rezultat ambicije i glumačke tehnike, a više stvarnih i dubokih emocija. Mali broj vrhunskih glumica i glumaca u vlastitim karijerama i životima isijava tako dugo, a još manji broj njih se gasi po želji vlastitog srca.“ 

Zato je, objašnjava autorka, uz dopuštenje reditelja, monografija na kojoj je radila godinu i po dana nazvana “Čarobna melanholija”.  

“Uvijek mi predstavlja veliki izazov i dilemu da odaberem naslov. Mića Radivojević je svom tekstu u monografiji o Nedi dao naslov Čarobna melanholija. Veoma mi se svidjelo jer opisuje njen karakter. Tako sam sa velikom radošću odlučila da to ujedno bude i naslov monografije” – objašnjava Panić.

Dvije priče autorka je posebno izdvojila zbog toga što, kako kaže, ne govore o Nedi kao velikoj umjetnici što ona svakako jeste, već progovaraju o njenom karakteru, dobroti.

“Kada radim monografije meni je važno da pišem o dobrim ljudima, što se ne može reći za sve umjetnike” – ističe Panić.

Glumac Miodrag Brik Krivokapić i glumica Irina Dobnik su tako podijelili nevjerovatne priče iz privatnog života Nede Arnerić.

Panić je, između ostalog, govorila o izazovima sa kojima se susretala radeći na monografiji. Između ostalog, ističe da zbog pandemije koronavirusa tokom koje je monografija nastajala, nije bila u mogućnosti da komunicira sa mnogim ljudima, pogotovo starijim umjetnicima.  

O Nedinoj filmskoj karijeri trebali su da govore i neki glumci koji više nisu sa nama, jer su igrali u mnogim filmovima zajedno.  

Neda Arnerić nije dočekala monografiju o sebi, ali je, ističe autorka, znala za njen proces nastajanja.  

Neda je imala epitet seks simbola, filmske dive.

“Nju je to nerviralo. Smatrala je da samo radi svoj posao. Kako je jednom prilikom kazala, čitav život je glumila ljepoticu, a htjela je da igra uloge u kojima može da pokaže svoje glumačko umijeće. I zaista kroz svoje uloge Neda je dokazala da je velika glumica” – ističe Panić.

Kako je kazala autorka, Neda Arnerić imala je ozbiljnu međunarodnu karijeru, govorila je četiri jezika, a u glumačke vode ušla je jako mlada, sa svega 13 godina.

Iako nije završila Fakultet dramskih umjetnosti, svojim talentom je pokazala koliko je velika. Uz Milenu Dravić, Dragana Nikolića, Batu Živojinovića i Ljubišu Samardžića, bila je najveći simbol filmskog platna nekadašnje države.

Moderatorka programa bila je dramaturškinja Marija Sarap, rukovoditeljka programskog sektora u kotorskom Kulturnom centru.  

Ona je istakla da bi monografiju trebalo proučavati na fakultetima dramskih umjetnosti širom bivše Jugoslavije.

“U karijeri dugoj skoro pola vijeka, Neda Arnerić odigrala je uloge u 40 pozorišnih predstava i preko 100 filmova. Prvu ulogu je dobila sa samo 13 godina u filmu San Puriše Đorđevića. Samouvjereno je vladala kadrom, a kamera je naprosto obožavala, da bi već sa 15 godina u tinejdžerskom hitu Višnja na Tašmajdanu postala prava domaća zvijezda.

Njen glumački talenat i harizmu na velikom platnu uočili su u ranoj mladosti stranci, te je brzo uslijedila i međunarodna karijera.

 Srebrna i zlatna arena u Puli, nagrada za životno djelo Pavle Vujisić bile su dokaz njene glumačke posvećenosti. Neda Arnerić bila je diplomirana istoričarka umjetnosti. Sa velikim uspjehomm je vodila galeriju Atrium u centru Beograda” – kazala je Sarap.

Monografija „Čarobna Melanholija“ izašla je iz štampe početkom godine i doživjela veliki uspjeh. Kako ističe Panić, već je skoro rasprodat tiraž.

Izdavač je Filmski centar Srbije. 

Monografija je premijerno promovisana u Jugoslovenskoj kinoteci 7. marta tekuće godine.

Panić je, između ostalog, i autorka monografije o glumici Mileni Dravić “Ključ snova”, te o Petru Kralju pod nazivom “Kralj”.

Dugogodišnja je televizijska autorka, dokumentaristkinja i pisac.

Karijeru je započela na Radio Beogradu kao autor emisije iz kulture. Pisala je kratke priče i scenarija za radijski program. Radeći više od dvije decenije na Televiziji Beograd kao televizijska urednica, scenaristkinja i rediteljka, realizovala je preko stotinu dokumentarnih emisija i filmova za koje je nagrađivana na međunarodnim festivalima. Pisala je feljtone za dnevne novine i desetine tekstova za časopise i filmska scenarija.

Publici su prikazani inserti iz najboljih filmova Nede Arnerić kao i dio fotografija iz monografije i Nedine bogate glumačke karijere.

Organizator događaja je JU Kulturni centar “Nikola Đurković”. 

 Tekst: Irena Mačić

 Foto: Radio Kotor

Podijeli na: