Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

01.10.2021
315

DŽOGANOVIĆ: KREATIVNO IZRAŽAVANJE ZA BOLJI PRISTUP VLASTITIM MISLIMA I OSJEĆANJIMA

Izložba  radova štićenica Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti, nastalih u okviru projekta “Art terapija”, svečano je otvorena večeras u Staklenoj galeriji Kulturnog centra „Nikola Đurković“.

U okviru izložbe prikazano je više radova pacijentkinja sa hroničnog i akutnog odjeljenja, nastalih tokom kreativnih radionica.

,,Cilj projekta je da se kroz likovnu umjetnost pacijentima Specijalne bolnice u Dobroti, pruži podrška i mogućnost da se izraze i uspostave kontakt sa okolinom. Izuzetno mi je drago da, kao direktor Kulturnog centra, na izvjestan način mogu pružiti podršku pacijentima ove zdravstvene ustanove, te olakšati proces njihovog liječenja. Vjerujem da će umjetnost kojoj se prepuštaju doprinijeti njihovom mentalnom zdravlju”, kazao je, otvarajući izložbu, direktor “Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor, Vladimir Bujišić, uz podsjećanje da se izložba organizuje u okviru projekta Baština dostupna svima.

Dekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti, prof. Marija Džoganović je podsjetila da je ova viokoškolska ustanova sa Specijalnom bolnicom za psihijatriju u Dobroti partner na više projekata.

,,Ova izložba je produkt rada u okviru radionica koje su trajale protekla dva mjeseca. Najprije smo imali pilot projekat, a nakon toga smo nastavili sa radionicama. Naša zamisao je bila da ponudimo ono što mi znamo na polju umjetnosti pacijentima i osoblju, kako bi ih na neki način animirali da se aktiviraju u kreativnom smislu i da svoje misli, osjećanja i želje pretoče na papir. Ovaj događaj upravo dokazuje da smo u tome uspjeli”, rekla je Džoganović.

Njihova namjera, kako navodi, bila je da javnost upoznaju sa pacijentima kroz njihove radove, jer su psihijatrijski bolesnici nerjetko stigmatizovani.

“Čak ih ni njihova najbliža okolina ne razumije i ne prihvata. Ideja je bila da skrenemo pažnju na te ljude i pokažemo da su oni itekako kreativni, senzibilni i spremni na saradnju. Ovo je kruna našeg rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi i nadamo se da ćemo sa ovim aktivnostima nastaviti”, poručila je Džoganović.

Podsjetimo, Fakultet Vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran je u septembru započeo II fazu implementacije projekta “Art terapija”, u okviru kojeg, profesori i studenti ovog fakulteta zajedno sa osobljem Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti, učestvuju u razvijanju jedinstvenog programa ekspresivne psihoterapije.

Kako je saopšteno Radio Kotoru, Art terapija se sprovodi u prostorijama SB Dobrota od jula ove godine, sa ciljem poboljšanja uslova i načina rada sa pacijentima.

Kao primarni oblik komunikacije u ovom procesu koriste se umjetnički mediji i kreativno izražavanje (slikanje, crtanje, modeliranje i slične tehnike) kako bi se kroz kreaciju omogućilo pacijentima da bolje pristupe vlastitim osjećanjima i mislima.

Art terapija se zasniva prvenstveno na radu sa pacijentima, ali i osobljem, u cilju njihovog obučavanja u pružanja ove vrste pomoći.

 Osim obezbjeđivanja kvalitetnijeg liječenja pacijenata u ZU Dobrota, projekat “Art terapija” ima za cilj destigmatizaciju mentalnih bolesnika i bolnice u Dobroti, kao jedine specijalne bolnice za psihijatriju u Crnoj Gori.

Takođe, projekat koji podrazumijeva višemjesečni boravak umjetnika u psihijatrijskoj bolnici i konstantan rad sa pacijentima težih mentalnih oboljenja, ima za cilj i pružanje pomoći pacijentima u održavanju i ostvarivanju novih odnosa sa spoljašnjim svijetom.

Planirano je da projekat traje godinu dana, a njegovu implementaciju su podržali Univerzitet Mediteran, SB Dobrota, Opština Kotor i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore. 

Podijeli na: