Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.01.2024
759

DUŠAN MEDIN: ZNANJE JE COOLTURA I PRILIKA ZA MLADE (AUDIO)

Gost emisije "Radio škola" bio je magistar Dušan Medin, izvršni direktor Nevladinog udruženja (NVU) Društvo za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca na Moru. Medin je i koordinator  projekta "Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi", koje se tokom 2023. i 2024. godine implementira u partnerstvu sa NVU Centar za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore iz Budve. Projekat je finansijski podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD 2), koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava u Crnoj Gori, među kojima su Opština Budva, Opština Kotor i Opština Herceg Novi, koje čine klaster "Coastal Mates".

Opšti cilj projekta je povećanje stepena zaposlenosti kod mladih, a specifični cilj se odnosi na prilike i unaprijeđenje stručnih kompetencija za zapošljavanje mladih u sektoru kulture. Znanje o mogučnostima pruža i veću šansu.

“Smatramo da su mladima potrebna određena znanja, vještine, iskustva i kontakti,  kako bi došli do posla ili usavršili ga, a ponajviše kako bi realizovali svoje ideje u domenu kulture i srodnih oblasti, konkretno kroz podršku, donaciju itd. Na nekim od segmenata našeg projekta, upravo smo radili na tome da mladi steknu uvid u to na koji način  mogu doći do finansijskih sredstava za svoje ideje u kulturi, kako popunjavati projektne prijave  za razne javne pozive i konkurse i tome slično”, kazao je Medin.

Naš sagovornik je objasnio da je projekat sastavljen iz više cjelina, te da ključnu čini ukupno deset različitih dvodnevnih, besplatnih  obuka.

Do sada održane po tematskim sadržajima su:

“Od ideje do projekta” – obuka o tome kako u moru ideja, inspiracija i mogućnosti odabrati onu najbolju koja se kasnije može pretočiti u dobar projekat ili biznis.

 “Finansiranje projekata” – obuka o tome gdje i kako pronaći donatora, tj. finansijsku podršku da bi dobra ideja ugledala svjetlost dana.

“Prijavljivanje na konkurse ministarstava” – obuka o procedurama i smjernicama o tome kako napraviti što bolju projektnu prijavu za konkurse Ministarstva kulture i medija Crne Gore, kao i za konkurse drugih ministarstava.

“Prijavljivanje na konkurse opština” – obuka o procedurama i smjernicama o tome kako napraviti što bolju projektnu prijavu za konkurse i javne pozive Opštine Budva, Opštine Kotor i Opštine Herceg Novi.

“Budžetiranje projekata” – obuka o tome kako napraviti dobar, racionalan i održiv budžet za projekat.

 “Pokretanje biznisa” – obuka o tome kako sebe zaposliti i pokrenuti sopstvenu firmu, startup i nevladinu organizaciju.

 

Tokom ovog vikenda, 21. i 22. januara, održava se obuka pod nazivom “ Organizacija događaja” gdje će zainteresovani saznati na koji način se organizuju različiti kulturni, zabavni i drugi događaji.

Do kraja februara slijede: "PR & marketing" – obuka o tome kako osmisliti dobar marketing plan i implementirati ga na najbolji način sa ciljem promocije u javnosti, "Od CV-a do posla" – obuka posvećena tome kako napraviti dobar CV, aplicirati za posao i ostaviti najbolji utisak na intervjuu za posao i "Poslovna komunikacija" – obuka o obrascima ponašanja u radnom okruženju, ali i o emotivnoj inteligenciji i tome kako s manje stresa i nesporazuma komunicirati sa drugima.

Medin naglašava da su obuke otvorene za svu javnost iz Kotora, Herceg-Novog i Budve, a namijenjene su prije svega mladima, kao i mladim profesionalcima u kulturi od 15 do 35 godina. Održavaju se tokom subote i nedjelje u prostoru Omladinskog kluba u Budvi. Zainteresovani/e mogu kontaktirati i prijaviti se putem društvenih mreža Facebook i Instagram (NVU) Društva za kulturni razvoj „Bauo“ ili  na e-mail organizacije drustvobauo@gmail.com, slanjem osnovnih podataka o sebi u vidu CV-a, biografije, portfolia ili slično.

 "Mi smo predvidjeli desetak ljudi po obuci, međutim kako vrijeme odmiče, posebno za obuku tokom ovog vikenda interesovanje je veliko i skoro dupli broj prijava. Ovo je jedna vrsta cjeloživotnog učenja. Nama je drago jer vidimo da mladi žele da rade na sebi, a sa druge strane pokazuje nam njihovu otvorenost da razvijaju svoje ideje i u svakom slučaju šire, prije svega, profesionalni spektar interesovanja, aktivnosti i rada”, podijelio je svoj dojam sa slušaocima/teljkama Radio Kotora mr Dušan Medin i istakao “da ima nekoliko kolega iz Kotora koji aktivno prate cijeli program, još od prve obuke."

 

Projekat "Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi" potvrđuje da su saradnja, interakcija i umrežavanje u kulturi  imperativ današnjice.

"Mi smo od samog početka krenuli sa vizijom da kultura nema granice i da ne smije da ih ima. Naprotiv, ona mora da je sveprisutna, univerzalna, a u konačnici razumljiva, naročito umjetnost", zaključio je Dušan Medin.

 

Cijeli razgovor sa mr Dušanom Medinom vezano za aktuelni projekat ali i o brojnim aktivnostima koje sprovodi  (NVU) Društvo za kulturni razvoj "Bauo" možete poslušati reprizno na talasima Radio Kotora u utorak od 20 sati i 30 minuta i na linku Radio škola.

 

Tekst: Nataša Jotić

Foto: NVU Društvo za kulturni razvoj "Bauo" i privatna arhiva

Podijeli na: