Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

30.12.2019
880

DULOVIĆ: NADAM SE DA ĆEMO SE I PO NAĐI PREPOZNAVATI KAO PO KARADAGLIĆU, SIMOVIĆU...

U susret Novoj godini Opština Kotor je večeras u crkvi Svetog Duha priredila koncert klasične muzike na kojem je nastupila naša mlada, ali već poznata u svjetskim okvirima, gitaristkinja Nađa Janković.

Pozdravljajući prisutne sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti opštine Kotor Marina Dulović je zahvalila Nađi što nam je nakon četiri mjeseca studranja kod čuvenog profesora na Pibodi Institutu  - Džon Hopkins Univerziteta u Baltimoru (SAD), Manuela Barueka, ukazala pažnju i poštovanje večerašnjim koncertom.

Podsjetila je na Nađine početke Školi za osnovno i srednje muzičko obrazovanje (ŠOSMO) Vida Matjan, kada su već svi bili zapanjeni njenim talentom.

“Naravno nismo pogriješili, podržali smo je, a prvenstveno i prije svih njeni roditelji koji su napravili ogroman napor da Nađa danas strudira u Americi i da bude nagrađena sa toliko prvih nagrada i uopšte da njen uspjeh ide jednim tako vrtoglavim usponom“, kazala je Dulović, poželjevši Nađi da se i dalje razvija u muzičkoj umjetnosti koju je odabrala i da joj se ostvare sve želje.

Iskazala je uvjerenje da će Nađa grad Kotor, Muzičku i sve svoje profesore kod kojih je učila umjetnost, nositi u lijepom sjećanju i da će uvijek reći da je iz jedne male Crne Gore.

„Po Nađi  ćemo se sigurno prepoznavti, kao što se prepoznajemo po ostalim muzičarima poput Miloša Karadaglića, Romana Simovića, Jelice Mijanović i mnogih drugih. Sa ovakvim programima, koncertima i našim uvjerenjima da kultura u ovom posebnom gradu ima svoje posebno mjesto, potvrđujemo još jednom da je Kotor zaista grad kulture i grad muzike“, kazala je Dulović.

U ime domaćina ŠOSMO Vida Matjan, direktorica Jelena Ljoljić, posebno se zahvalila Nađi „što se odlučila da u ovim danima baš sa nama podijeli note i uspjehe i prenese praznično raspoloženje“.

„Nadam se da ćete uživati i da će vas Nađa zvucima gitare odvesti u  svoj čaroban svijet muzike i mašte“, kazala je Ljoljić.

Na koncertu Nađe Janković nastupila je i njena gošća sopranistkinja Antonija Vučinović, maturantkinja ŠOSMO Vida Matjan.

Nađa Janković je do sada osvojila preko 30 prvih nagrada, na domaćim i međunarodnim festivalima, održala veliki broj solističkih koncerata od kojih se izdvajaju oni u Kotoru, Podgorici, Beogradu, Rimu, Beču, Tirani, Štutgardu.

Nastupala je u: Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji, Rumuniji, Americi, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji, Grčkoj, Austriji, Albaniji, Bugarskoj i Njemačkoj.

Od 2016. godine je član svjetske asocijacije ,,D Adario". Trenutno je student prve godine gitare u klasi čuvenog gitariste i profesora na Pibodi Institutu  - Džon Hopkins Univerziteta u Baltimoru (SAD), Manuela Barueka.

Na programu koncerta u Kotoru  bila su djela čuvenih kompozitora gitarske literature - Tarrega, Sora, Torroba, Mayersa i Bariosa. 

Podijeli na: