Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.06.2020
1215

DULOVIĆ: KULTURA ĆE OVOGA LJETA DISATI I U VANREDNIM OKOLNOSTIMA

Ovoga ljeta naše sugrađane i posjetioce grada očekuje bogat kulturni program, a akcenat je na domaćim stvaraocima. To je u emisiji Radio Kotora “032” danas kazala sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Marina Dulović.

Prema njenim riječima, održavati kulturu “živom” u okolnostima koje diktira širenje COVID-19 je zaista veliki izazov. “Osmislili smo nove programe, a organizatori smo i zabavno-turističkih svečanosti u mjesnim zajednicama, što do sada nije bio slučaj. Kao uvod u kotorsko kulturno ljeto nedavno je ispred palate Pima održan koncert, uz učešće pet sopranistkinja iz našeg grada. Pokrenuli smo i ciklus tribina, u saradnji sa JU Kulturni centar ,,Nikola Đurković" Kotor-Gradskom bibliotekom i čitaonicom pod nazivom Kotor 2020 - posljedice i oporavak nakon Covida - 19. Riječ je o projektu koji će se sprovoditi tokom ljeta, svakog drugog petka u 12 sati na različitim lokacijama kotorskog Starog grada”, navela je Dulović, najavivši još jedan novi, muzički program “Kotorski muzički fagot” koji je planiran za utorak 30. jun ispred katedrale Svetog Tripuna. “Želja nam je bila da objedinimo kotorske klape, horove, Gradsku muziku, udruženja i sve one koji se bave muzikom. Učestvovaće dječja klapa, tri kotorske ženske klape, horovi Jedinstvo i Nikola Đurković i Gradska muzika Kotor”, saopštila je Dulović.

Ono što je važno za festivale i programe u okviru kotorskog kulturnog ljeta uopšte, jeste da finansijska sredstva još uvijek nisu preusmjerena. “Programi su reducirani, a sredstva će u skladu sa rebalansom bužeta Opštine Kotor takođe biti korigovana. Programi su nam nuđeni u više navrata. Ono što je izvjesno je da će svečano otvaranje Don Brankovih dana muzike u okviru KotorArt-a biti 14. jula. Dan kasnije biće prikazan film o Betovenu, a predviđena su još tri koncerta talenata”, potvrdila je Dulović. Jedan je tradicionalno, u organizaciji Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan, biće održan i koncert studenata, zatim, osam džez koncerata, od čega dva na Luštici, omaž prof. Nikoli Gregoviću, kao i pet koncerata umjetničke muzike.

Ovogodišnji, 28. Kotorski festival pozorišta za djecu, saopštila je Dulović, imaće ukupno 32 programa. U glavnom programu djeca će uživati u 9 domaćih predstava, u okviru pratećeg programa planiran je XI Festival gudača sa radionicama, koncertima i edukativnim predavanjima. Predviđene su i izložbe slika, dječjih likovnih radova, promocije knjiga, projekcije filmova, plesni nastupi. 

Ovogodišnja Smotra mode biće organizovana 20. i 21. avgusta. Na prvoj večeri svoje kreacije predstaviće mlade crnogorske kreatorke: Isidora Ceković, Ivana Miranović i Ivana Murišić. Biće priređen i modno-baletski performans sa umjetnicima iz Berlina, a za 21. avgust zakazana je baletska predstava “Roma”.

Konkursi za prijavu zainteresovanih za programe “Bokeljski vremeplov” i “Otvoreni kotorski trgovi” traju još danas, a interesovanje je na zadovoljavajućem nivou. Dulović podsjeća da se oba konkursa odnose na kvalitetno osmišljene projekte koji predstavljaju našu kulturu iz prošlosti. “Otvoreni kotorski trgovi” podrazumijevaće  projekte koji će, istakla je, unaprijediti kulturne sadržaje i ove godine malo očekivanu turističku sezonu i van trgova kotorskog Starog grada.

Ona navodi da je Opštinska javna ustanova “Muzeji” tokom proteklih mjeseci radila na reviziji muzejskog materijala. Ovaj složen i ozbiljan posao završen je, naglašava, u Muzeju grada Perasta, u Crkvi Svetog Mihajla, a u toku je i popis kamene plastike koja se nalazi u Crkvi Svetog Pavla, na staroj Ljetnjoj pozornici, u Centru za kulturu i na drugim mjestima u gradu i van njega. 

U Gradskoj biblioteci i čitaonici su, u saradnji sa Udruženjem za promociju sinologije Kotor organizovali  izložbu crteža polaznika radionice “Kineski korz igru”. Prije početka pandemije korona virusa, u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom iz Beograda, započet je projekat digitalizacije Zavičajne zbirke, sa prvim aktivnostima vezanim za digitalizaciju starih brojeva satiričnog lista “Karampana”. Od početka maja nastavilo se sa redovnim radom uz poštovanje mjera distance, ograničenog broja korisnika u istom prostoru, kao i zaštite knjige 72 sata nakon vraćanja u biblioteku.

U Kulturnom centru “Nikola Đurković” se u proteklom periodu radilo na adaptaciji i renoviranju objekta. Programi uživo krenuli su sa realizacijom krajem maja i do sada je kotorska publika imala mogućnost da pogleda jednu pozorišnu predstavu, jednu izložbu i nekoliko projekcija fimova. U partnerstvu sa Ministarstvom sporta i mladih organizovana je i promocija Evropske omladinske kartice na mjestu gdje će biti budući Omladinski klub. Kartica je nedavno uručena dobitinicima diplome Luča i predstavlja novitet u ponudi za mlade.

Poruka koja je imala dominantnu ulogu, ona da “ostanemo doma” tokom svih onlajn dešavanja, promijenila je naše navike i način na koji smo počeli da konzumiramo kulturne sadržaje. Dulović smatra da je kultura tokom protekla tri mjeseca dobila šansu da uđe u sve domove. “Naravno i tu je opet pitanje izbora, interesovanja i dodira jednim klikom ili odabirom dugmeta. Koliko sam mogla primijetiti i u tim projekcijama je tehnologija imala glavnu ulogu. Moram priznati da nisam posvećenik takvom vidu konzumiranja kulture ali bilo je boljih i lošijih ostvarenja - govorim o kvalitetu zvuka, slike, samog emitovanja. Svakako da je novi vid digitalne kulture dobra namjera, a koliko se uspjelo u tome nisam oduševljeni pratilac. Smataram da je dobro što su ustanove kulture uopšte i kotorski festivali učinili trud ali pozorište nije televizijski snimak neke predstave. Televizija je vizuelni medij, televizija je slika - koncert klasične muzike preko ekrana sigurno nije doživljaj muzike, emocije, trenutka, umijeća, veličine te posebne umjetnosti istovjetna uživanju u nekoj koncertnoj sali i pred ekranom. Dakle za mene je digitalizacija umjetnost-nužno zlo”, zaključila je Dulović.

 

Podijeli na: