Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

20.08.2021
340

DULOVIĆ: FESTIVAL GUDAČA POSVEĆEN MLADIM TALENTIMA I NJIHOVOJ AFIRMACIJI

 

Dvanesti Festival gudača protiče u duhu stvaranja kreativnosti i predanog rada, sudaraju se radna atmosfera i posvećenost muzici, instrumentu, traganjem za znanjem mladih polaznika kao i profesora koji posvećeno rade sa njima, a nasuprot tome veliki broj turista ove godine uživa u koncertima u Perastu, kazala je za Radio Kotor umjetnička direktorka Festivala gudača Marina Dulović.
,, NVO ,,Bocche di Cattaro“ ulaže veliki entuzijazam i trud da se sve odvija u Perastu. Prethodnih godina na neki način bilo je malo udobnije zbog manjeg broja turista, ali zaista ove godine snalazimo se u toj gužvi i naravno u tom spoju kamena, umjetnosti, muzike i lijepog vremena, sve dobija drugu atmosferu. Prvih godina Festival se održavao u Kotoru, zatim  smo zbog gužve i velikog broja turista prešli u Perast, a u budućnosti ćemo možda tražiti drugo riješenje za lokaciju.

Ovogodišnji program je interesantan i raznovrstan, Festival prate Master Class radionice za sve profile gudačkih instrumenta- violina, viola, violončelo, kontrabas, kamerna muzika, orkestar, zatim koncerti afirmisanih muzičara, mladih talenata kao i edukativna predavanja. Ono što je suštinski da se držimo edukativnog smjera, da je Festival posvećen mladim talentima i njihovoj afirmaciji i da ćemo i dalje biti usmjerene u tom pravcu, sa ciljem da mladim umjetnicima dajemo vjetar u leđa”, ističe Dulović.

Ona dalje dodaje da je Festival gudača od prvog dana koncipiran tako da bude međunarodnog karaktera.

,, Ideja se javila jedne godina u Slovačkoj kada sam upoznala profesora Đorđa Bajića, koji predaje u muzičkoj školi Margareten u Beču i konzervatorijumu u Beču, On je predložio da napravimo saradnju u tom polju i evo 12 godina imamo profesora Đorđe Bajića, kao prodavača. Završni koncert ove godine će odsvirati Mija Risteljić i to je njen diplomski koncert, a ona je zahvaljujući radu sa profesorom Bajićem od početka Festivala, upisala akademiju i u njegovoj klasi diplomirala.

Ove godine po prvi put nam dolazi profesorka violine Maja Jokanović, koja je diplomirala i magistrirala na konzervatorijumu Čajkovski i zadovoljni smo što smo uspostavili sa radnju sa njom. Sa nama  je i profesor Aleksandar Latković violinčelista Beogradske filharmonije, profesori Muzičke akademije Cetinje, Vujadin Krivokapić -violina, Miša Breznički -viola i Zoran Zakrajšek- kontrabas”, pojašnjava Dulović.

Festival gudača se  od 14. do 21. avgusta održava na više različitih lokacija u Perastu.

,,Uz zahvalnost OJU Muzeji, koja nam je na rapolaganje dala Muzej grada Perasta, i uz župni ured crkve Svetog Nikole koji nam je dugogodišnji prijatelj, zahvalnost dugujemo župniku don Srećku Majicu. Pokrovitelj Festivala je Opština Kotor koja je prepoznala značaj od prvog dana i sa vrlo skromnim sredstvima podržavaju nas svake godine, za razliku od Ministarstva kulture koje do sada nije prepoznalo značaj ovog Festivala. Nisu prepoznali značaj mladih nada i talenata i razvoj muzičke umjetnosti, afirmacije klasične muzike i popularizacije klasične muzike, jer isključivo podržavaju festivale visokog budžeta i samo visoko profesionalne umjetnike”, navodi Dulović.

Ove godine ukupno ima 35 polaznika Master Class radionica, a prema riječima Marine Dulović, najveće interesovanje je vladalo za violinu i violončelo.

 ,,Veoma sam zadovoljna što smo uspjeli da razvijemo interesovanje kod naših mladih muzičara učenika i studenata, da se rad na gudačkim instrumentima koji zahtijevaju posebno posvećenost i posebno tehniku unaprijeđuje i da smo to postigli značajne rezultate.
Polaznici radionica su iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, a imamo manje inostranih mladih umjetnika zbog pandemije korona virusa. Veoma smo zadovoljni sa činjenicom da se mladi muzičari iz godine u godinu ponovo vraćaju na Festival gudača, kao što je primjer naše sugrađanke Mije Risteljić koja je porasla, diplomirala i stekla zvanje na poznatom  konzervatorijumu u Beču. Suština je u tome da pored nihovog redovnog procesa obrazovanja, bilo da je u pitanju škola ili akdemija, steknu nova saznanja i nova iskustva sa drugim profesorima. Ovakvi festivali su značajni jer uglavnom kada djeca imaju druge školske obaveze, ne mogu na taj način da se potpuno posvete instrumentu , zato je vrijeme provedeno na festivalu u okviru Master Class radionica djelotvorno na mlade muzičare. U budućnosti ćemo raditi u pravcu edukacije, kvalitetnih programa i uopšte doprinosu kulturnog razvoja”- dodala je Dulović.

Ona je za kraj razgovora podsjetila da će večeras u 20 sati na terasi hotela Ibero star, biti upriličen koncert polaznika radionica za gudače, a da će ovogodišnji Festival gudača biti zatvoren sjutra, koncertom Mije Risteljić (violončelo) i Nade Majnarić (klavir) u Crkvi Sv. Duha koji počinje u 20 sati.

 

 

Podijeli na: