Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

16.08.2024
307

DULOVIĆ: 15. FESTIVAL GUDAČA POSVEĆEN AFIRMACIJI MLADIH TALENATA (AUDIO)

 

Drugi dio 15. po redu, “Festivala gudača - Perast 2024”, počinje 19. i trajaće do 28. avgusta. To je, gostujući u jučerašnjem izadnju emisije “Ljetnje priče” Radio Kotora, kazala umjetnička direktorka Festivala, Marina Dulović.

Podsjeća da su ovogodišnju kulturnu misiju započeli 21. juna-na Svjetski dan muzike.
 
,,U prvom dijelu Festivala imali smo dva koncerta. Nastupio je naš poznati violinista, koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra, Roman Simović u katedrali Svetog Tripuna sa vrlo interesantnim programom. On je integralno izveo šest sonata belgijskog kompozitora Ežena Isaia. Pomenutim koncetrom izdigli smo se stepenicu više. Takođe, u okviru prvog dijela Festivala, nastupio je i Gudački kvintet Crnogorskog simfonijskog orkestra. Kotorskoj pubici u crkvi Svetog Duha predstavili su se Slađana Mijović i Nenad Jovanović, violine, Uroš Lapčević, viola, Olesja Ankovskaja, violončelo i Zoran Zakrajšek, kontrabas”, pojasnila je naša sagovornica.
 
Drugi dio Festivala, dodaje, počeće koncertom violončeliste iz Beograda Željka Ivovića. On će izvesti Tri svite Johana Sebastijana Baha u crkvi Svetog Nikole u Perastu.
 
,,Naredni koncert je 22. avgusta u crkvi Svetog Duha u Kotoru, kada će nastupiti Miša Bereznicki trio. Dan kasnije, koncert će održati violinčelista iz Bugarske Atanas Krastev, koji je naš gost bio i prošle godine, a njega će na klaviru pratiti naš istaknuti pijanista Bojan Martinović. Polaznici majstorskih radionica nastupiće u crkvi Svetog Nikole u Perastu 25. i 26. avgusta, dok je 28. avgusta planirano veče kamerne muzike na kojem će se predstaviti solisti Crnogorskog simfonijskog orkestra i profesori Muzičke akademije sa Cetinja: Vujadin Krivokapić, Uroš Lapčević, Miša Berkut, Zoran Zakrajšek, oboistkinja Nadica Simović i klarinetista Pero Garić”, najavila je Dulović.
 
Naglašava da će i ove godine program Festivala gudača biti bogat i interesantan. Master klas radionice za violinu, violu, violončelo i kameru muziku će voditi profesori Miša Brkut, Vujadin Krivokapić, Atanas Krastev i Zoran Zakrajšek.
 
,,Smatram da će to biti još jedno kvalitetno izdanje ovog dijela programa, kroz podršku mladim talentima koju svih ovih godina i pružamo. Festival gudača je ovih 15 godina opstao zahvaljujući velikom entuzijazmu. Ostajemo na ovom pravcu, posvećeni klasičnoj muzici, izraz i fizionomiju koju imamo od samog početka nismo mijenjali, a na neki način rastemo, razvijamo se i to smo isključivo postigli zalaganjeima, interesovanjem pedagoga muzičara koji dolaze na naš Festival, kao i selekcijom interesantnih programa i odabirom učesnika. Mladi muzičari su kroz Festival gudača rasli i razvijali se, mnogi su sada studenti na prestižnom akademijama, a neki već diplomirani muzičari. Master klas radionice za gudačke instrumente za proteklih 15 godina uspješno je završilo oko 500 polaznika”, zaključila je Dulović.
 
Razgovor možete poslušati na linku Ljetnje priče.


 
Tekst: Tamara Vuković
Foto: Privatna arhiva

 

Podijeli na: