Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

18.08.2023
674

DULOVIĆ: 14. FESTIVAL GUDAČA POSVEĆEN MLADIM TALENTIMA I NJIHOVOJ AFIRMACIJI (AUDIO)


 
“Festival gudača - Perast 2023”, 14. po redu, koji počinje 21. i trajaće do 27. avgusta, ove godine obuhvata bogat koncertni program: radionice za violinu, violu, violončelo, kontrabas, kamernu muziku i orkestar, kao i  prateće sadržaje. To je, gostujući u jutarnjem magazinu “Grad” Radio Kotora, kazala umjetnička direktorica Festivala, Marina Dulović.
 
Kako podsjeća, ovogodišnju kulturnu misiju započeli su donatorskim koncertom mlade crnogorske pijanistkinje, Vladane Perović, u crkvi sv. Nikole, a glavni cilj Festivala je podrška mladim muzičarima u njihovoj afirmaciji.
 
,,Koncert je održan 14. avgusta uoči praznika Velike Gospe. Prvi put u ovoj crkvi našao se polukoncertni klavir marke Yamaha. Naša želja i ideja je da klavir, uz pomoć donacija i sponzorstva, ostane u Perastu, pa smo zato i pokrenuli ovu akciju. Za sada imamo podršku velikog broja ljudi koji razumiju kulturu, a cilj nam je da kultura ne napusti Perast, već da uradimo nešto za mlade generacije, kako bismo bili u saglasju sa onim što su preci u ovom gradu radili”, kaže Dulović.

Kako dodaje, i ove godine program Festivala gudača će biti bogat i interesantan.
 
,,Prijavljeno je 35 polaznika Master Class radionica iz 10 zemalja. Na pet koncerata predstaviće se eminentni umjetnici i polaznici Master Class radionica. Prvog dana Festivala, 21. avgusta u crkvi sv Duha u Kotoru, nastupiće kontrabasista i vođa kontrabasa Crnogorskog sinfonijskog orkestra, Zoran Zakrajšek, te pijanista i profesor Muzičke akademij,e Bojan Martinović. U saradnji sa hotelom Heritage Grand Perast, na terasi pred crkvom sv. Marka u Perastu, 23. avgusta predstaviće se poznati violinista Robert Lakatoš u pratnji Assem kamernog orkestra. Narednog dana 24. avgusta u crkvi sv. Nikole u Perastu koncert će održati violončelista iz Bugarske, Atanas Krastev, dok su preostala dva koncerta rezervisana za polaznike majstorskih radionica gdje će talentovani muzičari predstaviti svoja umijeća”, navodi Dulović.
 
 Master Class radionice će ove godine voditi profesori Miša Bereznicki (violina i viola), Vujadin Krivokapić (violina) i Zoran Zakrajšek (kontrabas).
 
,,Imaćemo i  prateće sadržaje, edukativnu radionicu pod nazivom Doživljaj javnog nastupa koju će voditi NLP trenerica Iva Malešević, izložbu fotografija, ali i izlete i druženja. Tokom prethodnih trinaest godina Festival gudača je puno uradio na polju razvoja muzičke kulture, klasične muzike i unapređenja tehnike sviranja na gudačkim instrumentima. Takođe, kvalitetom programa koji se u kontinuitetu nudi, izrastao je u manifestaciju po kojoj se prepoznaje kulturno ljeto u Perastu. Značaj Festivala gudača je i ove godine prepoznala Opština Kotor, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Turistička organizacija Kotor i prijatelji Festivala”, zaključila je Dulović.

Razgovor možete posluššati na linku Jutarnji magazin Grad.

Tekst: Tamara Vuković
Foto: arhiva Radio Kotora
 

Podijeli na: