Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

05.09.2022
388

DRUGI FESTIVAL KNJIGA POD SLOGANOM SINERGIJA KULTURNIH VRIJEDNOSTI OD 6. DO 8. SEPTEMBRA U KOTORU

DRUGI FESTIVAL KNJIGA – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor (FesKK) PAZI ŠTO ČITAŠ! održaće se u Kotoru od sjutra do 8. septembra 2022. pod pokroviteljstvom Opštine Kotor,  u organizaciji Kulturnog centra „Nikola Đurković“ po licenci izdavačke kuće HERAedu iz Beograda. 

Na press konferenciji, održanoj danas u multimedijalnoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković”, govorili su direktor ove ustanove Vladimir Bujišić, vlasnica licence Festivala Zorica Stablović Bulajić, urednica Stanka Janković Pivljanin i kordinatorka Jasmina Bajo. 

Bujišić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Kulturni centar organizator drugog izdanja Festivala, dok je prvo izdanje, kako podsjeća, 2018. godine, organizovala OJU Muzeji. 

,,Sve aktivnosti u okviru programa Festivala biće održavane u Staklenoj galeriji. Nadamo se da će Festival postati tradicionalan”- poručio je Bujišić. 

Vlasnica licence Zorica Stablović Bulajić istakla je da ima puno manifestacija o knjigama, ali da je ovaj Festival jedinstven jer se na jednom mjestu bavi najvrijednijim izabranim djelima nacionalne produkcije. 

,,Naš cilj je da prezentujemo knjige koje poštuju istorijsku, naučnu i umjetničku istinu. Imamo šesnest programa tokom tri dana Festivala. Ulaz je slobodan a program raznovrstan. Imaćemo dvije prateće izložbe, a predstaviće se brojni izdavači-biblioteke, muzeji, organizacije. Za nagrade je kandidovano ukupno 25 naslova. Između ostalog dodijelićemo nagradu za djelo koje tokom jedne godine ima izuzetnu naučnu vrijednost, kao i nagradu za vrijedno reprint izdanje. Cilj nam je da Festival ima regionalni karakter”-istakla je Stablović Bulajić. 

Urednica Stanka Janković Pivljanin navodi da je Kotor izabran za mjesto održavanja Festivala,  jer baštini najdužu tradiciju pisane riječi. 

,,Tokom programa publika će imati priliku da čuje nešto više o knjigama vezanim za glagoljičku, latiničnu i ćiriličnu pismenost. Cilj nam je da u prvom planu istaknemo nekomercijalna izdanja, koja šira čitalačka publika nije u prilici da vidi često i koja se bave stručnom literaturom iz oblasti filozofije, sociologije, vizuelnih scenskih umjetnosti, teorije i istorije književnosti. Festival se održava pod sloganom Sinergija kulturnih vrijednosti. Ove godine se poklopio i sa Danom pismenosti pa će Biblioteka i čitaonica započeti proslavu 70 godina postojanja okruglim stolom koji je planiran u četvrtak “- najavila je Janković Pivljanin. 

Kordinatorka Festivala Jasmina Bajo dodala je da se na poziv organizatora odazvalo oko 40 izdavača iz Crne Gore. 

,,Imaćemo priliku da vidimo izdanja iz produkcije najznačajnijih izdavača, a tu su prije svega CANU, Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević “, Narodni muzej Cetinje, Državni arhiv, Univerzitet Crne Gore, biblioteke iz Berana, Budve, Podgorice Nikšića, Matica srpska, Matica crnogorska, Ogranak Matice hrvatske u Boki Kotorskoj, što sveukupno broji oko 300 naslova. Očekujemo da će naši sugrađani i sugrađanke u velikom broju posjetiti Festival. Nismo izostavili ni najmlađe čitaoce, pa će  sjutra biti predstavljene “Kotorske legendice”, a za njih smo takođe pripremili i predstavljanje zbirke Festivala Refesticon iz Bijelog Polja na kojem su učestvovala i djeca iz Kotora”- pojašnjava Bajo. 

Svečano otvaranje Festivala planirano je sjutra u 20 sati u Staklenoj galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković”. 

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: