Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

04.07.2024
280

DRUGI DAN 32. KOTORSKOG FESTIVALA POZORIŠTA ZA DJECU

Maslačak smo drugog dana Festivala oduvali na pola. Odlučili smo da ostatak čuvamo dok želja zaista ne postane stvarnost. Neko je svoju Postupaonicu već počeo da živi. Mi smo tome prisustvovali. Ispratili smo korake djevojčice koja nosi velike slike. Ispratili smo i Mišu koji je od takvih slika napravio svijet. Naučili smo kako da i sami zakoračimo, tamo gdje mislimo da počinje onaj naš svijet..Provjerili smo, u njemu se i dalje krije magija.

Takmičarski pozorišni program 32. Kotorskog festivala pozorišta za djecu u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ otvorila je predstava ,,Mihajlo Pupin – Idvorski’’, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Upravo nas je ona naučila kako rastu veliki ljudi, kako je odgajanje za slobodu više nego dovoljno da se dobro postupi, da se (p)ostane velikim izumiteljem.

Izložba likovnih radova učenice Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“ Anje Vukašinović, pod nazivom ,,Živi svoje snove’’, otvorena je u Kulturnom centru „Nikola Đurković“. Anja nam je pokazala svijet is svoje vizure, svijet sačinjen od velikih slika. Načinila je svoj prvi korak otiskivanja u slobodu i odabrala Festival da bude domaćin njene prve izložbe koja broji 48 radova.

Na Trgu od oružja Studio za balet i ples „Mala sirena“ iz Kotora magijom lepršavih koraka, koji su uz ritam muzike natjerali i publiku na ples, poručili su nam da činimo velika i dobra djela, a ako negdje zapnemo, tu je ,,Čarobni Štapić’’.

U toku današnjeg dana festivalski koraci nastavljaju da se množe.. važno je da nas ništa ne žulja i da se sve snage, glave i osmjesi slože!

U Kulturnom centru „Nikola Đurković” u 20. 00 časova imamo o čemu da mislimo. Naši drugari iz Umjetničkog ateljea “Arlekin”, uz pomoć Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Centra za kulturu Prijestonice Cetinje prave sa nama važan ekološki korak uz predstavu ,,Misli zeleno!’’ 

Na Trgu od oružja od 21. 00 čas korake pretvaramo u let! Mališani iz NVU “Djeca Tivta” i Dječji savez Podgorice, izvodeći plesne tačke, skečeve i recitacije poručuju nam - ,,Naši snovi poletjeće!’’

 Druženje trećeg dana Festivala završavamo sa drugarima iz Teatra za decu i mladinci iz Skoplja, na Ljetnjoj pozornici u 21. 30 časova. Upoznaćemo gospođu Floru, koja će nas naučiti nečemu važnom. Tu je i Tobi, glavna faca večeri!

 Podsjećamo da se 32. Kotorski festival pozorišta za djecu organizuje u saradnji Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Javne ustanove Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Turističke organizacije Kotor. Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, dok je i ove godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Države. Zlatni sponzor Festivala je Domaća trgovina D.O.O. Podgorica (Aroma, City i Conto marketi). Srebrni sponzor je Luka Kotor AD. Prijatelji Festivala su: Hyatt Regency Kotor Bay Resort, Bigova bay doo & BBI development doo, Ledo D.O.O, Knjaz Miloš doo, Bandiera D.O.O, Pomorski fakultet UCG, JU Resursni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“, Pixap doo i Kolači i kiflice by Jasna.

 Više informacija o kupovini i rezervaciji karata na 32. KFPD: https://www.kotorskifestival.me/novosti/prihod-od-kupovine-karata-i-ove-godine-u-dobrotvorne-svrhe

 Više informacija o repertoaru 32. KFPD: https://www.kotorskifestival.me/repertoar-2024.html

 

PR služba Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Foto: Krsto Vulović i Maja Vulović

Podijeli na: