Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

06.06.2024
285

DRAMATIZACIJA I POSTAVLJANJE NA SCENU POZORIŠNOG KOMADA BEZMETKOVIĆ – OPROSTI DRUŽE STARI

Nakon velikog uspjeha sa mjuziklom „Cvjetaj mimozo mala“ koji je premjerno izveden 22. februara na 55. Prazniku mimoze, Teatar 303 se priprema da uskoro časti publiku sa još jednim novim projektom.

Naime, projekat Teatra 303 „Dramatizacija i postavljanje na scenu pozorišnog komada BEZMETKOVIĆ (OPROSTI DRUŽE STARI)“ je prošao na javnom konkursu Nevladinih organizacija za 2024. godinu kod Ministarstva za kulturu i medije Crne Gore.

Po prvi put u 43 godine postojanja, dobijena sredstva od Ministarstva kulture i medija će omogućiti Teatru 303 da postavi novu predstavu onako kako to zaslužuje, bez prosjačenja. Zato će i premijera ove predstave biti poklon Udruženju penzionera Kotor povodom 15. juna - Dana penzionera.

Scenario za ovu predstavu je uradio naš poznati aforističar i satiričar Velizar Radonjić.

Autor teksta, kao hroničar i satiričar, oštrim i aforističarskim rečenicama u „Bezmetkoviću“ zida jednu kamenitu i vrletnu sliku Crne Gore, njenog savremenog trenutka, ali i onog istorijskog, vječnog zapravo. Koristeći se ironijom kao osnovnim sredstvom, doseže satiru koja nije otrovna, već ljuta. Napravio je melem od ljutih trava koji se privija na ljutu ranu. Da bi se melem konzumirao, autor mu je dodao malo humora, i crnog i onog manje crnog, i dobio igrokaz koji se konzumira kao antidot.

“Oprosti Druže Stari” (Bezmetković) je angažovana predstava koja upire prstom u naša nepočinstva, podjele, čegrsti i omraze, kritikuje i opominje na razaranje sistema vrijednosti. Nastao iz potrebe da nam otvori oči, on progovara u ime većine, budi našu savjest i postaje naša savjest. “Bezmetković” ne pristaje na pristajanje. On je na neki način promoter građanskog bunta i građanske svijesti...

Teatar 303 kao i uvjek u susret zanimljivim i humorističkim komadima prihvata se posla uz svesrdnu pomoć naših mladih ljudi, srednjoškolaca željnih scene i volje da se oprobaju u glumi. Možda ovi počeci u amaterizmu budu njihovi budući pozivi, kao što imamo već slučajeva u prethodnim projektima.

Ujedno je kroz ovaj projekat napravljena saradnja Teatra 303 i Omladinskog kluba Kotor čime je Teatar 303 omogućio i članovima kluba da se oprobaju na daskama koje život znače. U planu su i novi zajednički projekti u sferi pozorišnog stvaralaštva.

Premijera je zakazana za 19. jun u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ u 20 sati.

U predstavi igraju: Ilko Marović, Dragan Buzdovan, Nađa Radonjić, Dušan Kustudić, Vojin Begović, Drago Rapovac i Anastasija Sredojević.

Režiju potpisuje Dragan Buzdovan.

Scenografiju je uradio Marko Ševaljević.

Muzičke numere i audio efekte Kristijan Đuranović.

Dizajn propagandnog materijala Siniša Vukčević.

 

(Saopštenje – Teatar 303)

 

Podijeli na: