Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

05.09.2024
1038

DR ANASTAZIJA MIRANOVIĆ: MOTIVI DOBROTSKE ČIPKE NA SVILI, SPOJ DVIJE DREVNE VJEŠTINE NJEGOVANE VJEKOVIMA U BOKI (AUDIO)

Dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti, rukovoditeljka u Zavičajnom muzeju Kulturnog centra Bar bila je gošća emisije “Ljetnje priče”.

Mnogostruko doprinoseći unaprijeđenju kulture naše zemlje, bila je direktorka Centra za kulturu u Kotoru, upravnica Galerije „Velimir A. Leković“, direktorka Uprave za zaštitu kulturnih dobara, a potom i Narodnog muzeja Crne Gore.

Od 2008.godine, kao dizajnerka prisutna je na modnoj sceni.

Moda kao kontinuitet, 16 godina rada, a za koji dan, tačnije 07. septembra u 20 sati na bedemima/citadeli starog grada Kotora, Miranović je najavila još jednu reviju, multimedijalni događaj “ Čipka i svila - prepleti vjekova”. 

Kako je navela ideja za predstojeću reviju nastala je prije desetak godina, kada se nalazila na čelu Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

“Za sada imamo 20 zaštićenih  nemateriajlnih kulturnih dobara. Za moga mandata zaštićeno ih je 16, među prvima Dobrotska čipka i ostala nematerijalna kulturna dobra Boke. Moram da kažem da sam bila fascinirana tom vještinom i promišljala sam godinama kako  mogu da dam neki svoj mali, skromni doprinos njenoj popularizaciji i afirmaciji prije svega u djelatnosti kojom se ja bavim. S jedne strane kao istraživač i istoričar umjetnosti, sa druge strane kao neko ko je već dugi niz godina u svijetu modnog dizajna”, kazala je Miranović.

Uslijedio je dug i složen proces istraživanja, osmišljavanja, kreiranja, pripreme i realizovanja kolekcije i cjelokupnog događaja.

Neki od najznačajnijih, viševjekovnih primjeraka dobrotske čipke čuvaju se u crkvi Sv.Eustahija u Dobroti. Ovom prilikom, Miranović se posebno zahvalila don Pavu Medaču, župniku crkve, čijom ljubaznošću je mogla da dođe do primjeraka,  vrijednog materijalnog kulturnog dobra, čija je izrada zaštićeno nematerijalno kulturno dobro.

“Ti primjerci su bili podloga mog rada. Dakle, ja sam na svili aplicirala motive dobrotske čipke iz te zbirke i tako je nastala kolekcija od 22 modela”, navodi Miranović koja je na zanimljiv način spojila svilarstvo i izradu dobrotske čipke, dvije drevne vještine vjekovima njegovane u Boki.

Revije naše sagovornice uvezuju više disciplina, više vještina  a obilježene su i efektnim aksesoarom.

Namjenski za ovu kolekciju, Kotoranka, Slađana Vučetić u tehnici drevne vještine izrade dobrotske čipke uradila je prateći nakit.

Događaj je osmišljen u sadejstvu mode, zanatskih vještina, kulturne baštine i tradicije. 

“ Veče će uljepšati Bisernice Boke, naša čuvena ženska klapa u kojoj sam i ja nekada pjevala. Radujem se da su se Vlasta Mandić i ostale članice klape rado odazvale mom pozivu. Biće prikazan dokumentarni film sniman 2014. godine u produkciji Ministarstva kulture,  profesora Dragana Klarića, a koji se odnosi na tada prva zaštićena nematerijalna kulturna dobra. Tada ih je bilo šest, četiri iz Boke i dva iz barske opštine. Iz tog filma će biti prikazan segment posvećen upravo dobrotskoj čipki, gdje ćemo vidjeti Kotoranku profesoricu u penziji Nadeždu Nadu Radović koja je u trenutku kada se dobrotska čipka zaštitila bila jedina nositeljica ove  drevne vještine i ja je ovom prilikom pozdravljam i nadam se da će doći da odgleda što smo pripremili. Ona je bila moja profesorica književnosti i za nju me vezuju zaista lijepe uspomene. Moram da kažem da sam na Kotorskoj smotri mode 2015. godine upravo njenom ljubaznošću izložila na jednom mom modelu primjerak, i mislim da je tada prvi put na modnoj sceni prikazan detalj, primjerak dobrotske čipke. Nakon skoro deset godina ja se tome opet vraćam i cijelu jednu kolekciju posvetila sam dobrotskoj čipki u vidu aplikacija njenih motiva na specijalno rađenoj i pripremanoj svili za štampu”, objasnila je Miranović naglasivši da je stvorena jedna lepršava, ljetnja, nosiva modna kolekcija.

Njene revije su autentične, inspirisane  kulturom, istorijom, ali i umjetnošću Crne Gore. „Crno-bijeli svijet“, „Sjaj Mediterana“, „Noć u slavu vijeka“, „Kaputom kroz stilove“, „Dolce vita“, „Medit summer fashion“, „Pod kapom Njegoševom“, „Okus božanskog“, „Crnogorke – vile gorske i primorske“, „Milenijumom do vječnosti – Vladimir i Kosara“, „Između dana i noći – Lubarda“, „Eros, krv i svetost“, „Bihorski ćilim“, „Zlatovez vjekova“ i „Mediteranske priče“  nazivi su kolekcija Anastazije Miranović. Na proljeće ove godine održana je modna revija u Ambasadi Republike Italije u Beogradu tematski posvećena kraljici Jeleni Savojskoj, odnosno crnogorskoj princezi Jeleni Petrović Njegoš.

“ Ambasada Italije je željela da obilježi  100 godina od kada je započeta izgradnja rezidencije  u Beogradu i meni je bila čast što sam imala priliku predstavljati Crnu Goru”, navela je naša sagovornica.

Poput tema koje  je profesionalno i lično dotiču, tako za svoje modne priče pažljivo bira prostore i specifična mjesta. Na taj način dajući život različitim, ponekad teško pristupačnim mjestima poput Lipske pećine, dok nesvakidašnji ambijenti uzvraćaju originalnim dojmom sveukupnog doživljaja.

Jedna od stvaralačkih karakteristika Anastazije Miranović jeste individulan rad, samostalne revije, vrlo mali broj kolektivnih. Međutim, u jednoj od rijetkih nastupila je sa svjetski poznatim kreatorom, Žan Pol Gotjeom.

“To je bilo neopisivo zadovoljstvo za mene kao dizajnera. Mislim da su kolaboracije sa velikim umjetnicima važne. Imala sam saradnju sa Kotoraninom Ratmirom Martinovićem u Beogradskoj filharmoniji, reviju posvećenu Petru Lubardi, pamtim i saradnju sa Dimitrijem Popovićem na jednom projektu. Veliko mi je zadovoljstvo kada mogu da sarađujem sa vrsnim umjetnicima, iz bilo koje  branše umjetnosti da je riječ”, kazala je ona.

Kako je u razgovoru navela, u subotu veče, dvadeset poznatih crnogorskih manekenki, predvođene Milenom Mačić nosiće modele, za frizuru je zadužena Kotoranka Isidora Radić - frizerski salon „Isidora“, a za šminku Milica Šušić, Milena Nerendžić Šušić i Marija Lazarević.

Podršku događaju dali su hotel Cattaro, Luka Kotor, Turistička organizacija Kotor, medijski sponzor je Radio Kotor.

Dugogodišnja saradnja, razumijevanje i povjerenje sa Vernesom Hasanagić i njenim modnim studijom u Baru potvrdila se i ovoga puta.

“Kada je ovaj posao u pitanju, kada se radi o puno detalja i posvećenom radu jako je važno da imate saradnika kome vjerujete i ko lako čita vaše ideje.  Varnesa i ja se, tako reći, pogledama razumijemo. Ona je izradila cijelu kolekciju”, zaključila je Miranović i pozvala Kotorane/ke da dođu na raveju.

Cijeli zagovor možete poslušati na linku Ljetnje priče.

 

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Privatna arhiva

Podijeli na: