Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

15.08.2023
573

DONATORSKIM KONCERTOM NAJAVLJEN FESTIVAL GUDAČA PERAST 2023

Donatorskim koncertom mlade crnogorske pijanistkinje Vladane Perović, sinoć je u crkvi Svetog Nikole u Perastu najavljen ovogodišnji “Festival gudača - Perast 2023”.

Kako je u ime organizatora kazala profesorica klavira Marina Dulović, koncert je organizovan sa idejom da se nabavi klavir za kulturni život Perasta.

,,Prvi put u ovoj crkvi nalazi se polukoncertni klavir marke Yamaha. Naša želja i ideja je da klavir ostane u Perastu, pa smo zato i pokrenuli ovu akciju, kako bismo bili u saglasju sa onim što su preci u ovom gradu radili. Prije skoro stotinu godina Peraštani su se okupili na obližnjem trgu i dobrovoljnim prilozima iz svojih kuća i uz pomoć donacija oformili današnji Muzej grada Perasta. Želim da i mi uradimo nešto za ovo vrijeme i buduće generacije, a u skladu sa težnjama slavnih Peraštana koji su znali da prepoznaju umjetnost, kulturu i prave vrijednosti, te na taj način ukažemo mladima kojim putem treba da idu”, saopštila je Dulović.

Perast je, naglašava, danas veoma atraktivno turističko mjesto i upravo, zahvaljujući turizmu, ide u nekom drugom smjeru.

“Zanemaruje se pritom ono što je suština, a to je ambijent i ovo nasljeđe koje je ostavljeno velikim trudom i zalaganjem”, navela je Dulović.

Ona je podsjetila da koncert predstavlja uvodni dio 14. Festivala gudača koji počinje 21. avgusta i trajaće sedam dana.

,,Organizator je NVU Društvo prijatelja grada Perasta koje u ovom gradu postoji već decenijama i trudi se da očuva kulturnu baštinu i NVO Bocce di Cattaro koja je i pokretač Festivala. Veliku zahvalnost dugujemo i peraškom župniku don Srećku Majiću koji je omogućio da koncert bude u crkvi Svetog Nikole“, ističe Dulović.

Podsjetimo,  “Festival gudača - Perast 2023” ove godine obuhvata bogat koncertni program: radionice za violinu, violu, violončelo, kontrabas, kamernu muziku i orkestar, te prateće sadržaje.

Glavni program predstavljaju koncerti klasične muzike na kojima će nastupiti predavači, profesori i eminentni umjetnici.

Značaj Festivala gudača je i ove godine prepoznala Opština Kotor, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Turistička organizacija Kotor i prijatelji Festivala.
 

Tekst i foto : Tamara Vuković
 

Podijeli na: