Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.09.2023
1350

DOBROTSKA ČIPKA UZ PACIJENCU

„Pacijenca”- naziv je izložbe radova dobrotske čipke koja je otvorena danas ispred katedrale Svetog Tripuna.

Izložba je imala elemente performansa, jer su pored postamenata bile pozicionirane učesnice radionica za uzradu čipke,  koje su na licu mjesta, dostupno pogledima vezle i pokazivale  ovaj plemeniti vez.

Među njima je bila i profesorica Nada Radović, čuvarka dobrotske čipke.

“Ovaj vez sam naučila 1964. godine, od posljednje žive vezilje. Kažemo vezilje, ne čipkarice, jer dobrotska čipka se dvojako zove, i čipka i vez. Čipka, jer liči na čipku, a vez jer se radi kao kad se veze. Inače, radi se najobičnijom, malom, sitnom iglicom, za ručno šivenje. Učila sam, čuvala stečeno znanje, bod po bod da ne zaboravim, radila sam sitne stvari i poklanjala”, kazala je Radović.
Podsjetimo, vještinu izrade dobrotske čipke Crna Gora je zaštitila kao nematerijalno kulturno dobro.
Radović je istakla da nisu daleko ni od UNESCO-a, jer je to zaista jedinstveno djelo i jedinstvena čipka.
 “Tako su nas obilježili u Lepoglavi 2015. godine, kada smo prvi put predstavljali čipku. Ove godine su moje drage učenice išle opet”, navodi Radović.
Čipka i njen vez iskorak su ka građanima/kama na mjestu njihovih redovnih susreta, u ambijentu najvažnijeg gradskog trga”, poručuju organizatori.
Pacijenca je, podsjećaju, bokeljski italijanizam koji označava strpljenje. A strpljenje je neophodno za izradu detalja veza na kome se dugotrajno radi, sa mnogo ljubavi i posvećenosti.
“Najbitnije je što u svakoj školi, a njih su bile tri, ima po nekoliko polaznica kojima sam prenijela svoje znanje, a one dalje  prenose novim polaznicama”, zaključuje Radović.
„Pacijencu” kotorskih „Muzeja” podržalo je Ministarstvo kulture i medija, a održava se u okviru „Dana evropske baštine”.

Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor

Podijeli na: