Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

07.09.2024
1241

DOBROTSKA ČIPKA - MULTIMEDIJALNI UMJETNIČKO-MODNI DOGAĐAJ

 

Multimedijalni događaj "Čipka i svila - prepleti vjekova", istoričarke umjetnosti i modne dizajnerke, dr Anastazije Miranović biće održan na bedemima/citadeli starog grada Kotora Večeras sa početkom u 20 sati.

Vještina izrade dobrotske čipke zakonom je zaštićena kao jedno od 20 nematerijalnih kulturnih dobara Crne Gore. Neki od najznačajnijih, viševjekovnih primjeraka ove čipke čuvaju se u crkvi Sv.Eustahija u Dobroti i predstavljaju zaštićena materijalna kulturna dobra Crne Gore.

Dr Anastazija Miranović kreirala je unikatnu, tematsku kolekciju posvećenu afirmaciji i popularizaciji ovog značajnog segmenta našeg kulturnog nasljeđa. Kolekcija broji 22 modela rađenih, u posebno pripremljenoj svili za štampu, sa motivima odabranih primjerka dobrotske čipke iz zbirke crkve Sv.Eustahija u Dobroti. Na ovaj način, realizovana je „nosiva baština“/moda koja praktično primjenjuje i približava dio kulturne prošlosti savremenom životu.

Namjenski za ovu kolekciju, Kotoranka, Slađana Vučetić je u tehnici drevne vještine izrade dobrotske čipke uradila prateći aksesoar/nakit.

Modne priče dr Anastazije Miranović karakteriše, osim upečatljive tematske modne kolekcije, i multimedijalno/multidisciplinarno uvezivanje i prožimanje više umjetničkih medija u datom kontekstu, što nije izostalo ni ovog puta. Događaj je osmišljen u sadajstvu mode, zanatskih vještina, kulturne baštine i tradicije. Time se naša kulturna baština kontekstuira u savremenim kreativnim i izvođačkim praksama, što je jedan od preduslova da nosi epitet „živog nasljeđa“.

Pored premijernog predstavljanja unikatne modne kolekcije posvećene dobrotskoj čipki, posjetioci će biti u prilici vidjeti segmet dokumentarnog filma posvećen ovoj drevnoj vještini, a kotorska klapa Bisernice boke upotpuniće događaj vokalnim izvođenjem progodnih kompozicija.

Dvadeset poznatih crnogorskih manekenki, predvođene Milenom Mačić nosiće modele, za frizuru je zadužen frizerski salon „Isidora“, Kotoranke Isidore Radić, a za šminku Milica Šušić, Milena Nerendžić Šušić i Marija Lazarević. Podršku događaju dali su Hotel Cattaro, Luka Kotor, TO Kotor, Radio Kotor...

Podijeli na: