Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

19.07.2021
225

DEVETNESTI MEĐUNARODNI TRG OD KNJIGE U HERCEG NOVOM

U skladu sa aktuelnim epidemiološkom mjerama, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi i JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi organizuju 19. MSK Trg od knjige 2021, u terminu 21-28. jul 2021. godine. U skladu sa trenutnim mogućnostima, osmišljen je kvalitetan i raznovrstan program. Tokom osam sajamskih večeri poštovaoci književnosti imaće mogućnost da na jednom mjestu, Trgu Herceg Stjepana (Belavista), sagledaju aktuelnu izdavačku produkciju, obogate privatne kolekcije novim naslovima i prisustvuju predstavljanju knjiga različitih žanrova i tematike, uz kvalitetan prateći muzički program, obavještavaju iz Gradske biblioteke i čitaonice Herceg Novi.

Trg od knjige nepokolebljivo istrajava u namjeri da ukaže na značaj knjige i čitanja, pa je i moto ovogodišnjeg Sajma misao ruskog i svjetskog književnog velikana, F.M. Dostojevskog – Prestati čitati knjige, znači prestati misliti. Čitanje pruža mogućnosti putovanja u druge svjetove, obilje novih saznanja i osjećanje da smo, čitajući, živjeli još jedan život.

Prve večeri, nakon pozdravne riječi Predsjednika Opštine Herceg Novi, g. Stevana Katića, Sajam će otvoriti Želidrag Nikčević, pjesnik i književni kritičar, besjedom Pozdrav Andrićevom gradu iz Andrićgrada. Književni program na otvaranju biće posvećen jubileju – 200 godina od rođenja F.M. Dostojevskog. O Dostojevskom i svojoj knjizi Zli dusi u viziji Dostojevskog, govoriće prof. dr Sonja Tomović Šundić.

Značajan prostor na ovogodišnjem Trgu od knjige dobiće izdanja iz Boke Kotorske. Pored tradicionalne promocije 40. broja renomiranog časopisa Boka:zbornika radova iz nauke, kulture i umjetnosti, imaćemo priliku da upoznamo Boku iz ugla Miloša Crnjanskog preko knjige Boka Kotorska: I komentari, čiji je izdavač Knjižara So, da bi se na kraju Sajma podsjetili velikog čovjeka i duhovnika oca Moma Krivokapića kroz knjigu Otac Momo.

Kvalitetan program za najmlađe posjetioce Sajma biće upriličen u nedjelju, 25. jula. Nakon uvodne muzičke tačke Kreativnog centra Avenir iz Herceg Novog, mališanima će se predstaviti Žarko Vučinić sa knjigom Djevojčica Tara i čarobno drvo. On je za ovu knjigu dobio prestižnu regionalnu nagradu Mali princ i prvi je dječiji pisac iz Crne Gore kome je to pošlo za rukom.

Posebno će ove godine uživati ljubitelji poezije, jer će imati priliku da čuju oba laureata prestižne Zmajeve nagrade. Novskoj publici će se 27. jula predstaviti Saša Radojčić sa zbirkom pjesama To mora da sam takođe ja i Radomir Uljarević sa knjigom pjesama Pepeo. Medijator programa će biti Gojko Božović, književni kritičar i urednik IK Arhipelag.

Tamna pučina prof. dr Dragana Stojanovića je roman za koji je autor dobio Nagradu Beskrajni plavi krug Matice srpske, a bio je i u najužem izboru za Nagradu Meša Selimović. Roman Tamna pučina je nastavak Stojanovićeve knjige novela Ćerka španskog borca nagrađene Andrićevom nagradom.

Na ovogodišnjem Trgu od knjige publici će se predstaviti i Milana Babić sa knjigom Srpsko pitanje na prelomu epoha. Ovo studija je plod desetogodišnjeg rada autorke, a izdavač je IK Besjeda iz Banja Luke.

Na kraju Sajma će se tradicionalno dodijeliti nagrade: Najljepša knjiga, Najbolja edicija, Izdavački poduhvat godine i Najljepša dječija knjiga.

Oko trideset izdavača iz zemlje i regiona predstaviće nova izdanja u okviru prodajno-izložbenog dijela Sajma, a autori i izdavači iz Boke Kotorske, kao i prethodnih godina, imaće mogućnost da izlože i prodaju svoja izdanja na štandu Bokeljsko izdavaštvo. Vjerujemo da će i pasionirani čitaoci i vlasnici bogatih privatnih knjižnih kolekcija na Trgu od knjige pronaći knjigu za sebe.

Sponzori Sajma su: Institut Dr Simo Milošević Igalo,  RTV Herceg Novi i dnevne novine Dan.

Radno vrijeme Sajma je od 19.00 do 24.00 časova. Večernji programi počinju u 21.00 čas, sa izuzetkom programa za djecu koji počinju u 20.30 časova. Ulaz za sve programe i prodajni dio Sajma je slobodan, ali uz ograničen broj posjetilaca i poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera.

 

Podijeli na: