Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.03.2023
1472

DANAS ODRŽANO OPŠTINSKO TAKMIČENJE U RECITOVANJU

Opštinsko takmičenje u recitovanju, za učenike osnovnih is rednjih škola, održano je danas u Kinu “Boka” u Starom gradu, povodom Svjetskog dana poezije. 

Organizatori su bili JU Kulturni centar "Nikola Đurković" Kotor i Gradska biblioteka i čitaonica Kotor.

Takmičenje se odvijalo u tri kategorije: I kategorija – učenici osnovnih škola od prvog do petog razreda, II kategorija – učenici osnovnih škola od šestog do devetog razreda i III kategorija – učenici srednjih škola.

Žiri u sastavu prof. književnosti  Tina Braić Ugrinić, glumac Slaviša Grubiša i prof. muzike Dušica Ćetković, ocjenjivao je dikciju, prirodnost, izražajnost i sugestivnost recitovanja, kao i da li je izbor pjesme primjeren uzrastu recitatora.

Učestvovalo je ukupno 26 učenika.

Iz Osnovne škole  “ Ivo Visin” Prčanj nastupile  su Tamara Pajović i Tamara Ćetković sa mentorkom Jelenom Kitić, kao i Ognjen Konatar i Tatjana Pajović sa mentorkom Tatjanom Došljak.  

Iz OŠ  “Veljko Drobnjaković” Risan predstavile su se Iva Radović sa mentorkom Sunčicom Radović, Sofija Krivokapić  sa mentorom Aleksandrom Marsenićem i Darija Guberinić sa mentorkom Milenom Keleman.

OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” imala je predstavnike Jakšu Vukmirovića i Nikolinu Radošević sa mentorkama Tanjom Roganović  i Arnelom Kujović.

Iz iste škole nastupili su Petra Popović sa mentorkom Majom Grgurović,  Viktor Danilović i Nikolas Katharo sa mentorkom Aksandrom Sindik- Milićević.  

Iz OŠ “ Nikola Đurković” Radanovići predstavile su se Tamara Stanić, Nikolija Šehovac i Sara Ivanović sa mentorkama Milicom Marković i Draganom Kandić, kao i Danica Vukadinović i Georgij Kolesnik sa mentorkom Jasnom Maslovarić.  

Iz OŠ “Njegoš” predstavila se Ksenija Kovačević sa mentorkom Radmilom Nikolić, kao i Anastasija Milić i Irina Kaluđerović sa mentorkama Stankom Knežević i Tatjanom Krstićević.

U konkurenciji učenika srednjih škola učestvovali su: Irina Bulajić, Andrea Pagnacco i Miloš Laketić sa mentorkom Sonjom Golub - Klenak, kao i Sara Kuzunović i Elena Simović sa mentorkom Ljiljanom Čolan, predstavljajući Gimnaziju Kotor i Andrijana Dojkić sa mentorkom Mirom Lakčević iz Srednje pomorske škole Kotor.

Najbolji recitatori u I kategoriji su:
Prvo mjesto - Nikolina Radošević
Drugo mjesto - Iva Radović
Treće mjesto dijele -  Jakša Vukmirović i Ksenija Kovačević

Nagrađeni u II kategoriji su:
Prvo mjesto -  Darija Guberinić
Drugo mjesto - Nikolas Katharos
Treće mjesto – Viktor Danilović

Nagrađeni u III kategoriji:
Prvo mjesto - Andrea Pagnacco
Drugo mjesto dijele - Irina Bulajić i Sara Kuzunović
Treće mjesto – Elena Simović

Unesko je 1999. godine 21. mart proglasio za Svjetski dan poezije ističući da „svrha proglašenja Svjetskog dana poezije jeste doprinos promociji čitanja, pisanja, objavljivanja i učenja poezije u čitavom svijetu, kao i podsticanje nacionalnih, regionalnih i internacionalnih poetskih pokreta”.

Tekst Nataša Jotić
 

Podijeli na: