Kultura

19.05.2020
162

CRNOGORSKI GRADOVI KROZ VRIJEME

Serijal kratkih video prikaza crnogorskih gradova kroz vrijeme, emituje se, prije drugog Dnevnika na Prvom programu Televizije Crne Gore. Ciklus, koji je uradila Crnogorska kinoteka, sastoji se od odabranih rijetko viđenih crno-bijelih i kolor kadrova, nastalih tokom nekoliko decenija, uz instrumentale crnogorskih bendova koji stvaraju autorsku, alternativnu muziku.

Crnogorska kinoteka je u proteklo vrijeme, na svom jutjub kanalu, počela da objavljuje stare snimke desetak crnogorskih gradova. Prve reakcije i veliki broj pregleda, kako kaže direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović, uvjerili su ih, da je ovo neobično putovanje kroz prošlost, izazvalo pažnju gledalaca i probudilo uspomene. Ideja je pojašnjava Martinović da slikama iz prošlosti damo novi život.

Obuhvaćene su nekolike decenije od kraja 50 do kraja osamdesetih godina. Gledali su, napominje Martinović da prodju ne samo kroz vrijeme, nego i različita godišnja doba. Nekadašnji Titograd koji se razvijao u moderan grad, Cetinje sa zimskim snimcima, brdo snijega je sve do krovova, more, fabrike i ljudi.

Ovo je proces koji se ne završava, i dalje pretražuju arhivu, i nadaju se da će prikupiti još mnogo toga. Saradnja sa našom kućom se nastavlja, kao i protekla dva mjeseca kada, je crnogorska kinoteka dala izuzetan doprinos filmskom programu, koji je emitovan svake večeri na našem Drugom programu.

 

Video prikaz Kotora možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=y9LIDZNNOEo

 

(tekst: portal RTCG)

fotografije i  link za gledanje filma preuzet sa youtube kanala Crnogorske kinoteke

 

Podijeli na: