Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

07.12.2021
494

CRNOGORSKI FESTIVAL FILMA O LJUDSKIM PRAVIMA - UBRZAJ 2021

Uz moto „Borbe koje traju“, Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizuje XII izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2021 u Podgorici, Beranama i Kotoru.

Za razliku od prošlogodišnjeg izdanja koje je realizovano u online formatu, Festival UBRZAJ se vraća u sale. Centralni program ovogodišnjeg izdanja biće održan od 11. do 15. decembra u Muzičkom centru i Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, a prateća izdanja u Kinu „Boka“ u Kotoru od 12. do 13. decembra i u Kulturnom centru u Beranama od 13. do 14. decembra 2021.

XII izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ tradicionalno donosi isključivo premijerna izdanja filmova najnovnije produkcije, a koja su već uspjela da se predstave i dobiju priznanja na prestižnim regionalnim, evropskim i svjetskim festivalima.

Pored filmskih projekcija,  predviđen je i prateći program, kako bi se napravio osvrt na određene filmove i aktualizivala neka od goruća pitanja ljudskih prava.

Festival UBRZAJ, afirmišući univerzalnost ljudskih prava, privlači široku i heterogenu publiku, što mu daje dodatnu vrijednost u crnogorskom polarizovanom kontekstu. Usmjerenost na moderni koncept ljudskih prava kroz umjetnost čini Festival mjestom susreta najrazličitijih društvenih aktera, čime se doprinosi uspostavljanju kulture ljudskih prava, tolerantnog i inkluzivnog društva.

Ovogodišnje izdanje Festivala podržalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ambasada Finske u Beogradu, UNDP u okviru projekta Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta, Opština Berane i Opština Kotor. Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Crnogorska kinoteka. Takođe, promocija društveno odgovornog pristupa vidljiva je i u biznis sektoru, te stoga ističemo sponzorstva hotela Cue, PG taksija, Gostione 1928, kao i kompanije De Vinos Montenegro.

Prepoznajući javni značaj Festivala UBRZAJ, podršku i ove godine pružaju javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG), sa portalom RTCG.me, zatim nezavisni dnevnik, Portal i televizija Vijesti, Radio Berane i Radio Kotor, kao i portal CdM.  Rastući značaj Festivala UBRZAJ prepoznali su i naši novi medijski partneri – televizije Gradska TV, Nova M i Prva, radijske stanice Antena M i Gradski radio, dnevni listovi Pobjeda i Dnevne novine, kao i portal Dnevnih novina i Antene M.

(Milica ZINDOVIĆ, PR Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2021)

Podijeli na: