Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

13.12.2022
344

CRNOGORSKA PREMIJERA FILMA “DO DASKE” ALEKSANDRA RELJIĆA

U sklopu filmskog festivala o ljudskim pravima UBRZAJ 2022, u kinu Boka sinoć je prikazan film “Do daske”, autora Aleksandra Reljića, koji je prije nekoliko dana dobio specijalnu nagradu za dokumentarni film na festivalu “Merlinka” u Beogradu.

Aleksandar Reljić je novinar i autor brojnih televizijskih dokumentarnih filmova, koji su se uglavnom bavili temama kulture sjećanja, ratnih zločina, zaštite ljudskih prava, ksenofobije i sl. U filmu “Do daske” govori se o vremenu kada su se u medijima najavljivala hapšenja pedofila, političara i drugih javnih ličnosti. Umjesto njih, policija je 28. januara 2020. godine, uhapsila modnog fotografa, stilistu i DJ-a iz Novog Sada, Srđana Švelja. Iako je tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu u kojoj nijedna tačka optužnice nije bila povezana sa pedofilijom, javnost to nije mogla da sazna, jer je suđenje bilo zatvoreno. Ovom nevinom čovjeku je uništen život i ugled, a najavljena hapšenja političara pedofila se do danas nisu dogodila.

Nakon projekcije publici su se obratili autor filma Aleksandar Reljić i Paula Petričević, ombudsmanka lista Vijesti. Reljić se, izmedju ostalog, osvrnuo i na regionalnu medijsku scenu na kojoj su glavnu ulogu preuzeli portali, važni su samo klikovi dok se informacija izgubila. Paradoks je da su velike su pare u igri, ali da Srđan Šveljo uprkos dobijanju parnica sa medijima koje je tužio dobija odštete od 300 do 500 eura. Petričević je podsjetila da smo i u Crnoj Gori imali slične slučajeve spinovanja i da niko nije imun na ovakve situacije iza kojih stoje velike mašinerije. Ona je zaključila da treba da budemo zahvalni novinarima i rediteljima koji nam približavaju ovakve teške priče.

Film “Do daske” će u srijedu biti prikazan u Gimnaziji “Panto Mališić” u Beranama i u Crnogorskoj kinoteci u Podgorici. Nakon toga slijedi i učešće na festivalu u Stokholmu i pred kraj godine u Crvenki, rodnom mjestu Srđana Švelja, junaka ovog filma.

Ovogodišnji moto XIII Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima je „Jače od tišine“. Festival, čiji je organizator Centar za gradjansko obrazovanje, podržali su Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, Opština Kotor, Opština Berane, Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Kulturni centar Berane. Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival, Human Rights Film Network i Crnogorska kinoteka.

Podijeli na: