Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

15.06.2024
247

CHINA STAGE I PJACA OD DŽEZA U SARADNJI SA INOSTRANIM PARTNERIMA

Međunarodni festival KotorArt već dugi niz godina, u okviru Pjace od džeza  njeguje džez koncerte svake nedjelje tokom trajanja Festivala, kao i seriju koncerata kineskih umjetnika u okviru serijala China Stage. Ovogodišnji program oba serijala je jako raznovrstan i bogat i donosi publici kvalitetne izvođače, kako soliste, tako i ansamble. Takođe, program se ove godine i prepliće, te će publika imati priliku da sluša i kineske džez izvođače u okviru Pjace od džeza.

Prve nedjelje, 14. jula, publika će uživati u muzici Aleksandre Bijelić, festivalskoj publici dobro poznate i drage gošće Festivala. Ovog puta dolazi u proširenom sastavu, pod nazivom Alex B. & The Fergusons, promovišući svoj autorski debi album Neka druga. Album, u izdanju Sekvoja record, donosi devet džez - pop pjesama kao muzičko pripovjedanje Aleksandre Bijelić. U Kotoru, publika će, pored čarobnog Aleksandrinog glasa, uživati i u muzici Ivana Aleksijevića, klavijature, Petra Radmilovića, bubnjevi, Milana Pavkovića, kontrabas, Kristijana Mlačka, saksofon i Nemanje Banovića, truba/flighorna.

Druge nedjelje Festivala, 21. jula Pjaca od džeza organizuje koncert Kineskog omladinskog orkestra BolingKoncepciju koncerta na KotorArtu zasnivaju na „muzičkom putovanju“ tokom kojeg se na jedinstven način predstavljaju numere MexicaineÀ La FraçaiseSérénadeChicagoAfricaine i muzika svih kontinenata, kao i mnoštvo kineske muzike. Melodije navode na putovanje različitim zemljama i regionima. Tekuće, 2024. godine obilježava se godišnjica osnivanja kinesko-francuskih diplomatskih odnosa. Li  Vejđe i drugi mladi kineski muzičari iskreno pozivaju publiku da osjeti izraziti šarm Kloda Bolinga i da zajedno svjedoče ovoj muzičkoj legendi kroz vrijeme i prostor. Boling (1930–2020), jedan od najtalentovanijih savremenih francuskih muzičara, promovisao je klasičnu muziku i džez, stvarajući djela koja oslikavaju fuziju džeza i elemenata kompozicije klasične muzike. Dobitnik brojnih nagrada, kompozitor je stvarao djela koja dopuštaju publici da razvije svijet muzičke fantazije. Pored Kotora, ansambl će nastupiti i u Kragujevcu na festivalu TekiArt i u Aranđelovcu na Smotri umjetnosti Mermer i zvuci u okviru njihove male Balkanske turneje. Partneri koncerta su ambasada Kine, Shanghai Orient Culture Business Co. Ltd, kao i  Shangai International Culture Association.

Koncert pod nazivom Zlatni saksofon, treće nedjelje Festivala, 28. jula, predstavlja umjetnike iz Austrije i to kvartet saksofona Auereum. Članovi kvarteta su Martina Štukler, sopran saksofon, Johanes Vajčinger, alt saksofon, Viola Jank, bariton saksofon i Lukas Sajfrid, bas saksofon. Partner programa je ambasada Austrije kao i festivali Wild Beauty Art na Žabljaku i Tivat Music Festival na kojima će ovaj izuzetni kvartet takođe nastupati. 

Četvrte nedjelje Festivala, 04. avgusta, nakon umjetnika iz Srbije, Kine i Austrije, publika će imati priliku da sluša i German sessions. Na koncertu, čiji je partner ambasada Republike Njemačke, nastupiće Jakob Manz, alt saksofon i Hannes Stollsteimer, klavijature.

            

U okviru ovogodišnjeg serijala China Stage, festivalskoj publici će se na dva koncerta predstaviti umjetnici iz Kine. Prvi koncert zakazan je za petak, 9. avgust, u Crkvi Svetog Duha, sa početkom u 21 čas, gdje će se predstaviti umjetnici Ai Vu, mecosopran, Žan-Mark Gužon, flauta i Olga Kirpičjeva, klavir. Repertoar koncerta obuhvataće djela evropskih kompozitora poput Ravela, Sen Sansa, Pulanka, ali i kineskih stvaraoca Lua, Huanga Vanga. Drugi koncert predstavlja resital pijanistkinje Jutjen Jang, zakazan za ponedjeljak, 12. avgust, sa djelima Černija, Busonija, Šopena, Lista, Longa i Mokranjca. Jutjen Jang obitnica je Zlatne medalje na Jedanaestom međunarodnom takmičenju Čajkovski za mlade muzičare 2023. godine. Iako mlada, kao sedamnaestogodišnjakinja, iskusna je koncertna pijanistkinja koja posjeduje vanrednu strast prema sceni i delikatni osjećaj za muziku. Nacionalni program za mlade umjetnike Reka Jangcekjang u Kini podržao je njenu karijeru. Trenutno pohađa Srednju muzičku školu Šangajskog konzervatorijuma.

Ovogodišnji program China Stage-a i Pjace od džeza je izuzetno bogat i kvalitetan. Mi se zahvaljujemo ambasadama Kine, Austrije i Njemačke na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji i radujemo se upoznavanju festivalske publike sa novim umjetnicima, projektima kao i interesantnim preplitanjima kulture, kada ćemo imati priliku da slušamo kineske umjetnike kako izvode džez kompozicije, ali i djela Vasilija Mokranjca. - istakli su iz PR službe Festivala.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art i na društvenim mrežama preko stranica festivala @kotorart i preko #kotorart.

KotorArt, Sektor za marketing i komunikacije

 

Podijeli na: